FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Dům U Bílé růže [ Měšťanský dům nebo stavba ]

KULTURNÍ PAMÁTKA č. 3563

Dům U Bílé růže

č. o. 7, parc. č. 615

Třípatrový řadový dům s podloubím, jehož dnešní dispozice vznikla v pozdní gotice spojením dvou parcel situovaných při náměstí a přičleněním části dvorního křídla patřící původně objektu v Panské ulici. Část suterénních prostor pochází pravděpodobně již ze 14. století.
V pozdní gotice byl dům několikrát přestavován, v 2. polovině 16. století pak po renesančních úpravách patřil zřejmě k nejvýstavnějším měšťanským domům v Olomouci.
V objektu se zachovala řada gotických, renesančních i barokních prvků (ostění oken, portály, klenby, kované dveře, malované trámové stopy). Hlavní průčelí vzniklo před rokem 1754, v roce 1873 bylo za atikou hlavní budovy postaveno patro s byty. Dvorní křídlo domu bylo ve zdivu do výše 1. patra gotické s renesančním 2. patrem.
Při rekonstrukci probíhající od roku 1995 bylo 2. patro a část 1. patra dvorního křídla sneseno a nahrazeno zdivem novodobým.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Dům U Bílé růže
Dolní nám. 194
779 00 Olomouc
Česko (CZ)

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: uživatel č. 527 org. 56, 19.11.2003 v 07:32 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule