FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Dům U Zlaté štiky [ Měšťanský dům nebo stavba ]

KULTURNÍ PAMÁTKA č. 3767

Dům U Zlaté štiky

č.o. 1, parc.č. 235, také Ztracená ul. č.o. 4

Dvoupatrový nárožní objekt v řadové uliční zástavbě se dvěma dvorními křídly.
Dům vystavěný v pozdní gotice ve dvou stavebních fázích do výše prvního patra (z tohoto období pochází obvodové zdivo a část kleneb suterénních prostor, většina obvodových a mezitraktových zdí do výše 1. patra) byl ve 2. polovině 16. století renesančně přestavěn, o čemž svědčí klenby v přízemí a částečně i v suterénu a 1.patře.
V baroku byl dům upravován ve více etapách - dochovaly se dva portály s uchy a kapkami, z doby po roce 1709 je malovaný záklopový strop v 1. patře. Při přestavbě před rokem 1780 bylo přebudováno druhé patro, do období klasicismu spadá také vznik podoby průčelí (na straně do náměstí s vysokým iónským pilastrovým řádem), krovu, vstupního portálu i fabionových stropů a části kleneb v objektu. Patrně roku 1897 při opravě fasád byla zjednodušena jejich výzdoba.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Dům U Zlaté štiky
Michalská 253
779 00 Olomouc
Česko (CZ)

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: uživatel č. 527 org. 56, 11.11.2003 v 11:17 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule