FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Zvěroklestiči a čarodějnice [ Pověst ]

Zvěroklestiči a čarodějnice
Zvěroklestíči, řečení miškaři, při svém řemesle na čistotu moc nedbali. Ne nadarmo zůstalo podnes v kraji přísloví: "Smrdíš jak miškářská kabela". Pro ten zápach lidé neradi pouštěli miškáře na nocleh do svého domu. Navíc v polských vesnicích hospody nebyly, jen ve farní vsi, a tak miškář často nocoval na místě, kde spal před ním nějaký tulák či žebrák. Po takových nocích se zpravidla dostavily určité potíže, nebo při nejlepším chytil miškář aspoň vši. Není pak divu, že zvěroklestiči brávali zavděk noclehem i v místech, kam by jiní lidé ani za nic nevstoupili, a tak se často stali svědky podivuhodných událostí.

Kdysi hledali dva zvěroklestiči z Komni nocleh v jedné dědině v Polsku. Konečně u jedné staré ženy si ho vyprosili. Při řeči sdělili nocležníci ženě, že jsou z Moravy, z Komni. Žena jen přikývla, že o tom ví a jejich dům dobře zná, nebot kolem něj často lítává. Do těch dvou jakoby hrom uhodil, ale nechtěli tomu jen tak věřit, kroutili hlavami, že to není možné. Ale žena pokračovala ve své řeči a sdělila tomu jednomu, že má před domem vysokou hrušku a také studnu, a popisovala ješté jiné podrobnosti. Prorokovala také, že se u něj doma stane nějaké neštěstí. Když jim popřála dobrou noc, miškaři ulehli, ale nemohli oka zamhouřit. Zvědavost jim nedala a škvírami ve dveřích pozorovali stařenu. Ta po nějaké chvíli vzala z police rozličné masti a potřela si jimi ruce i tělo. Hned nato vyletěla komínem ven. To už byli miškáři na svém a věděli, že nocují u čarodějnice.

Sotva byla ježibaba pryč, nocležníci vstali, vzali z police masti a rozpačitě si je prohlíželi. Rádi by to vyzkoušeli, ale neměli k tomu dost odvahy. Tu jednoho napadlo, aby natřeli tele, které měla bába vedle ve chlévě. Namazali tedy teleti zadní nohy a telátko se začalo vznášet, že je museli přidržovat v obavě, aby jim taky neuletělo. Před svítáním přiletěla čarodějnice zpět, a když viděla, co se stalo, oba nocležníky vyhnala. Ten, kterému baba prorokovala neštěstí u nich v chalupě, dostal za několik dní dopis, ve kterém mu psali, že se jim otelila kráva, ale že telátko bylo zadušené. Tak se pomstila čarodějnice všetečným zvěroklestičům.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Bojkovice.cz

Typ záznamu: Pověst
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 19.12.2003 v 18:21 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule