FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Malá Bystřice [ Město nebo obec ]

Obec Malá Bystřice leží uprostřed Vsetínských vrchů jižně od údolní přehrady Bystřička v nadmořské výšce 385 - 744 m. Katastr obce zaujímá rozlohu 18,32 km2 a ve 110 domech žije 340 obyvatel.

Nejnižším bodem obce je hladina údolní přehrady Bystřička (část katastru prochází koncem přehrady) a nejvyšším je Prostřední vrch (744 m). Turisticky významný je vrch Santov, o kterém se zpívá i ve známé valašské lidové písni (Na Santově kopec, roste tam jalovec).

Název obce se v českých a německých pramenech objevuje ve formě z Bystřiček (1629), Na Bystržicžkych (1675), Klein Bystrzytz (1718), Klein Bystrzitz(1751), Klein Bistritz, Bystřička (1782), v místním nářečí Malá Bystřica (malobystřický). Název je odvozen od říčky Bystřice, tj. říčky s prudkým, bystrým tokem.

V pečetním poli staré obecní pečeti byly dvě zkřížené sekery (nebo motyky) a čtyři hvězdy. Dne 6. 12. 1999 byl obci udělen obecní znak - na zeleném štítě je kosmo položená zlatá sekera, křížem přeložená zlatou motykou, provázené čtyřmi čtyřhrotými hvězdami. Obdobnou symboliku nese i obecní prapor.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://malabystrice.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 29.11.2021 v 12:07 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule