FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Zámek Choryně [ Zámek ]

Zámek stojí na jihovýchodním okraji obce Choryně. Původní středověká tvrz byla v 70. letech 16. století přestavěna Chorynskými z Ledské na patrně trojkřídlý jednopatrový renesanční zámek, který si až do začátku 19. století udržel opevněný charakter (obtáčel jej vodní příkop). K dalším úpravám došlo za Kaltschmiedů. V r. 1761 byly zámecké budovy ještě jednoposchoďové, počátkem 19. století šlo o nepravidelnou čtyřkřídlou dvojpatrovou dispozici respektující starší renesanční rozvržení, západní dřevěné křídlo bylo jen jednopatrové.

Ve 20. letech 19. století byl celý zámek výrazně klasicistně přestavěn na pravidelnou čtyřkřídlou jednopatrovou dispozici s malým nádvořím a dvěma průjezdy a se středním rizalitem ukončeným štítem.

K zámku přiléhá přírodně krajinářský park. Naproti zámku stojí farní kostel sv. Barbory dokončený v l. 1790-91.

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

Typ záznamu: Zámek
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 18.11.2021 v 22:37 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule