FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Rulandské bílé [ Vinařství ]

Rulandské bílé

Charakteristika odrůdy:
Bílá odrůda

Pochází z ušlechtilého rodu burgunské vinné révy, odrůda vznikla jako pupenová mutace Rulandského šedého a pěstuje se v Alsasku od 14. století.

Střední až vysoké nároky na půdu a polohu. Vyhovuje vápencová půda, vyzrává na vysokou úroveň. Vinné keře se hůř rozeznávají od Rulandského šedého a Rulandského modrého, prakticky až těsně před sklizní je lze odlišit. Listy jsou středně velké, slabé třícípé. Hrozny sředně velké až velké, barva zelenožlutá. Vůně a chuť je podobná Rulandskému šedému, ale o něco slabší, zato má více filigránu s větší hrou ovocných kyselin. Podle stupně dozrání má schopnost proměn podobně jako Rulanské šedé.


Země původu: Francie
Mutace z rodiny Burgundů. Tato odrůda není identická s Chardonnay (někdy nazývaného také žlutým Burgudským). Před asi 150-ti lety přišlo k rozlišení výběrových odrůd mezi dneska v Německu nazývaného - velkým bílým Burgundským a ve Francii víc nazývaného - malým bílým Burgundským a mezi Chardonnay. Dříve byly sázeny směsy různých forem dohromady. Dneska jsou důležité formy Burgundského bílého přísně rozlišeny.

Rozšíření odrůdy:
Severní Itálie (6.200 ha), Rakousko (1.900 ha), Francie (1.600 ha), Česká republika (1.300 ha), Německo (1.300 ha), Slovinsko, Chile, Kalifornie.

Jiné názvy:
Pinot blanc, Pinot Chardonnay, Blanc de Champagne (FR), Auvernat Franco, Pinot Bianco, Pinot Grigio (IT), Feherburgundi (HU).

Produkt: víno

Víno světlé až nažloutlé barvy, neutrální, ve vůni mandlové tóny se stářím přecházející do chlebnatých. Vyšší obsah kyselin u mladších ročník, které se stářím harmonizují až jemné a nádechem pikantní chuti garantují jeho vynikající pitelnost. Je to víno suché, jemné, květnaté vůně, plné s pikantní kyselinkou. Nejvyšší jakosti dosahuje strárnutím vína na láhvi.


Gastronomické použití:
Víno je vhodné k normálně upravenému hovězímu a vepřovému masu. Zralé partie jsou vhodné k divočině a bažantímu masu. Vynikající k chuťově výrazným paštikám či uzenému masu. Vhodné k měkkým plísňovým sýrům či plným polévkám.

Partie s vyraznějšími kyselinami jsou vhodným doplňkem k jídlům, která vyžadují kyseliny, například - ústřice.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz

Typ záznamu: Vinařství
AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 56, 16.03.2004 v 11:42 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule