FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Gastronomická a společenská pozice šumivého vína [ Vinařství ]

Gastronomická a společenská
pozice šumivého vína


Vyhledat exaktní důvody gastronomické pozice šumivého vína není lehké. Představujeme si, že kysličník uhličitý v perlících nápojích všeobecně aktivuje a usnadňuje trávící pochody lidského těla. (V tomto ohledu srovnej působení perlících minerálních vod, ba dokonce i sodovky.) Odtud zřejmě pramení obliba šumivého vína - samozřejmě především suchého na jakémkoli stupni - jako aperitivu a zde jsou kořeny občasné praxe podávat výhradně šumivé víno v průběhu servisu i vícechodého menu.

V Čechách se vždy věřilo, že šumivé víno je jediné, které lze skutečně podávat od začátku až do konce gastronomického případu. Bohužel však nikdy nikdo neupozornil - alespoň mi to není známo - že tehdy, kdy chceme uplatnit šumivé víno jako univerzální nápoj, musíme postup tvorby menu obrátit: nehledáme vhodné nápoje k určitým chodům, ale vyhledáváme chody k šumivému vínu. (Snad není třeba zdůrazňovat, že se nejedná o servis jediného druhu šumivého vína k celému menu, nýbrž o podání vybraných šumivých vín k jeho jednotlivým složkám.)

Všeobecně platí, že jako aperitiv volíme šumivá vína suchá. Pokud doprovázejí aperitiv chuťovky, vyhýbáme se ančovičkám, chřestu, aromatickému koření (zejména anýzu). K dalším chodům vybíráme až na výjimky spíše šumivá vína suchá, případně polosuchá. Zásadně k nim volíme jídla jemná: ryby a pokrmy z nich, korýše a měkkýše; všeobecně lze říci, že šumivé víno vhodně doplňuje většinu předkrmů a hlavních chodů delikátní chuti (skvělá kombinace: kuře, perlička nebo bažant s lanýži!) stejně jako např. ovocné koláčky, sněhové pusinky a především zmrzliny. Naopak některé pokrmy se k šumivému vínu nehodí: zvěřina, maso s výraznými omáčkami, příliš kořeněná jídla, ale i saláty, a to zejména s dresinkem obsahujícím ocet. Bývají obtíže s výběrem sýru a také s dezerty obsahujícími kávu a čokoládu. (Samozřejmě: chuť je záležitost individuální a může se stát, že někomu některý právě jmenovaný pokrm bude v kombinaci s šumivým vínem vyhovovat. My se pokoušíme definovat obecně vztah pokrmu a tohoto vína.)

Hlavní nepřátelé šumivého vína souhrnně: Ančovičky. Chřest. Meloun. Artičoky. Ocet.

Zvláštní pozici zaujímá šumivé víno v barovém provozu, o tom však podrobně pojednává další kapitola.

Postavení šumivého vína v gastronomii se promítá i do jeho společenské pozice. Šumivé víno je nápojem svátečním, slavnostním, nápojem pro zvláštní příležitosti, "pro jedinečnost okamžiku". Důvody spočívají v rituálu jeho servisu včetně jeho působivých a fantazii podněcujících potřebných doplňků, možná již v samé adjustaci lahví (překrytí agrafy) i tradiční péči, jež je věnována etiketám. Roli hrají jistě i příležitosti, při nichž přichází otevření láhve šumivého vína ke slovu: křtení letadel, lodí apod., jakož i servis tohoto vína třeba o přestávkách divadelních představení či v diplomatických kruzích při přípitku po podpisu významného dokumentu. Často je šumivé víno jediným nápojem stále oblíbenějšího společenského podniku s gastronomickým obsahem - číše vína. Trvá nějakých třicet minut; doplňkem šumivého vína jsou vybrané chuťovky, ve zvlášť významných případech se realizuje servis ústřic.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.bohsekt.cz

Typ záznamu: Vinařství
AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 2, 16.03.2004 v 11:12 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule