FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Chráněná krajinná oblast Lužické hory [ Chráněná krajinná oblast ]

Chráněná krajinná oblast Lužické hory

Vznikla v roce 1975 na ploše 267 km2. Západní okraj Lužických hor je charakteristický velkým počtem mohutných vulkanických těles (čedičových a znělcových hornin) s rozsáhlými porosty přirozených lesů, zejména bučin a suťových lesů. Chřibská kotlina, ležící na hranici Lužických hor a Labských pískovců, je významná řadou chráněných území a také cennou lidovou architekturou. Sídlem Správy CHKO Lužické hory je Jablonné v Podještědí.

V minulosti území neprostupných pohraničních hvozdů, dnes již kulturní krajina v průběhu staletí formovaná člověkem.
Čedičové a znělcové kupy se střídají s bizarními tvary pískovcových skal, souvislé lesy přecházejí v pestré podhorské louky s bohatstvím remízků, mezí a soliterních stromů, na mnoha místech se zachovala lužická architektura.

V lesích dnes převládá smrk, v těžko přístupných a odlehlých partiích se zachovaly zbytky původních lesních porostů (buk, jedle, javor, jilm).
V Čechách v této nadmořské výšce jedinečná doubrava se nalézá na vrcholu Klíče (748 m). Staleté tisy rostou v obci Krompach.
Zemědělská krajina je tvořena především loukami a pastvinami protkanými sítí hájků, remízků a břehových porostů podél potoků, kde se ve zbytcích zachovaly mnohé vzácné druhy rostlin a živočichů.

Zajímavé je geologické složení. Svrchnokřídové sedimenty (kvádrové, kaolinické a jílovité pískovce, méně často slínovce a jílovce), byly na mnoha místech proraženy třetohorními neovulkanity (fonolit, trachit, čedič). Podél lužického zlomu byly na povrch ojediněle vyvlečeny bazální slepence cenomanu a jurské vápence.
Malou část severního okraje za lužickým zlomem tvoří rumburská žula a výjimečně krystalinikum.

Lužické hory jsou rozvodím Severního a Baltského moře, představují i výrazný povětrnostní předěl. Často jsou značné rozdíly v počasí na severních svazích, obrácených do Šluknovské pahorkatiny a Žitavské kotliny a na jižních svazích, českolipské části Lužických hor.

Základní údaje

Numerický kód oblasti: 54
Rozloha: 267 km2
Geografická orientace: 50° 46´-50° 53´N, 14° 24´- 14° 52´E
Nadmořská výška: 313 - 793 m (Luž)
Vyhlášení: výnosem MK ČSR č.j. 6927/1975
Zvláštní ochrana: 12 maloplošných zvláště chráněných území
Rozloha MCHU: 245 ha

KONTAKTNÍ ADRESA:

Správa CHKO Lužické hory
Školní 12
471 25 Jablonné v Podještědí
Česko (CZ)
tel: (+420) 487 762 356
(+420) 487 762 355
fax: (+420) 487 762 355

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.CeskeSvycarsko.cz

AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 27.09.2004 v 15:21 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule