FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

PĚCHOTNÍ SRUB K-S 24 "Libuše" [ Opevnění, pevnost nebo bunkr ]

Pěchotní srub K - S 24 je rovněž veřejnosti přístupný, navštívit jej lze pouze v rámci kompletní prohlídky tvrze. Jeho schodišťová šachta je vysoká 31 metrů a má 167 schodů. Jde o nejvyšší výtahovou šachtou na tvrzi BOUDA. Středem šachty měl jez-dit nákladní výtah o nosnosti 400 kg (Vý). K - S 24 byl silně vyzbrojený mohutný srub. V hlavních střílnách pod betonem měl dvě dvojčata těžkých kulometů vz. 37 (2k ve střelecké místnosti značené S) a v pomocných střílnách dva lehké kulomety vz. 26 (lk). Další dvojče těžkých kulometů bylo instalováno v pancéřové kopuli (K2k) a dva další lehké kulomety ve dvou pancéřových zvonech (Zlk). Vzhledem k terénu neprůchodnému pro tanky a těžší techniku neměl být žádný objekt této tvrze, naroz-díl od jiných tvrzí, vyzbrojen protitankovou zbraní. Srub má vlastní východ do terénu (E), kterým mohly hlídky vycházet ven. V objektu dále byly dva sklady kulometné munice (místnosti značené M), filtrovna (F), dvě ubikace (Up2; Um6), sklad proviantu (P), stanoviště velitele objektu (SV), místnost telefonisty (T), umývárna a WC (L).

V období okupace se Němci při zkouškách pokusili srub odstřelit mohutnou náloží umístěnou k jeho základům. Obrovský výbuch však objekt nerozmetal, ten se jen od-dělil od základů a posunul se o 50 cm vlevo ve směru hlavních střílen. Výbuchem by-lo silně poškozeno schodiště, proto byl dříve výstup po něm velmi nebezpečný. Bojo-vou osádku srubu mělo tvořit 26 mužů.

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 06.07.2021 v 23:07 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule