FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Hýlačka u Tábora [ Rozhledna nebo věž ]

Rozhlednu Hýlačka najdeme na okraji vísky Větrovy, ve výšce 525m, jižním směrem od Tábora.
Slavnostně byla otevřena 4.7.1920 a nesla jméno Rozhledna Svobody. Tuto rozhlednu projektoval profesor pražského Technického učení Theodor Petřík. Ten mimo jiné vyprojektoval i rozhlednu Rozálku v Žamberku. Nikoliv však Velký Blaník, který o několik let později projektoval ing. Hanuš. Rozhledna je 18 metrů vysoká, dřevěná a krytá šindelem.
Za II. světové války byla věž zabrána němci a sloužila jako pozorovatelna. Po válce byla opravena a až do roku 1967 soužila veřejnosti. Od tohoto roku až do pádu totality patřila Svazarmu. KČT zpět navrácená rozhledna opět prošla menší opravou a od roku 1995 je zapsána v seznamu národních kulturních památek. V dnešní době již z rozhledny není skoro žádný výhled, neboť jí přerůstají okolní stromy.

Stav: V provozu.

Literatura:
J. Nouza - Rozhledny Čech, Moravy a Slezska, nakl. 555, Liberec, 1999, str. 104

Mapa KČT: 76 Táborsko jih a střední Lužice

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://pamatky.opevneni.cz

Typ záznamu: Rozhledna nebo věž
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 15.03.2005 v 11:11 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule