FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Kopanina, rozhledna [ Rozhledna nebo věž ]

Na vrcholku Kopanina (657,2m) u stejnojmenné vísky, při cestě z Malé Skály u Turnova přes Frýdštejn do Rychnova u Jablonce nad Nisou stojí rozhledna již od roku 1894.

Jedná se o 18 m vysokou cihlovou věž - rozhlednu s krytou vyhlídkovou plošinou, kterou navrhl František Duba a financoval Klub českých turistů. Je to jedna z prvních rozhleden, kterou vybudoval KČT.

Jejího slavnostního otevření (3.6.1894) se zúčastnilo přes 400 lidí a k této příležitosti byl vypraven i zvláštní vlak z Prahy. Při uvedení do provozu byla rozhledna pouze cihlovou věží s vyhlídkovou plošinou.

V roce 1936 rozhledna prošla malou úpravou. Vrcholek byl zastřešen a opatřen prosklenou nástavbou. V nedávné době tato část rozhledny prošla generální opravou. Na vrcholek vede 94 schodů a z rozhledny můžeme zpatřit např. Ještěd, Kozákov, hrad Frýdštejn, Trosky, Ralsko atd.

Stav: V provozu.

Pokud je rozhledna uzamčena (skoro pořád), je možno klíče půjčit (proti záloze 200,- Kč) v domě č.p. 14 přímo u zastávky ČSAD v Kopanině. Klíče Vám půjčí v době zhruba 8.00 - 19.00 hodin a po domluvě i jindy.

Kruhové panoráma zahrnuje pohled na Přední Žalý, Mnichovo Hradiště, Bezděz a Ralsko. V dolní části jihozápadního hřbetu je Mandlová hora s nalezištěm drahých kamenů.

Přístup k rozhledně:
Pěšky se můžete k rozhledně vydat po značených turistických stezkách z obcí Malá Skála, Frýdštejn, Pulečný a Klíčnov.

Parkování pro auta je v obci Kopanina na místním parkovišti.

Lokalizace:
1,5 km severně od obce Frýdštejn, 3 km od Malé Skály


Literatura:
J. Nouza - Rozhledny Čech, Moravy a Slezska, nakl. 555, Liberec, 1999, str. 113

Mapa KČT: 20-21 Jizerské hory a Frýdlantsko

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Rozhledna nebo věž
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 20.09.2004 v 18:48 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule