FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Gablenzův monument [ Rozhledna nebo věž ]

TECHNICKÉ ÚDAJE

Výška rozhledny: 20 metrů

Nejvyšší vyhlídková plošina ve výšce: 20 metrů

Počet vyhlídkových plošin: 1

HISTORIE
Rozhledna na Šibeníku byla postavena v první řadě jako památník na jednu z bitev prusko-rakouské války, která se tu odehrála 27. června 1866. Při této bitvě bylo vítězné rakouské vojsko vedeno maršálem Ludvíkem von Gablenzem. A podle něj byl tehdejší Šibeník (který se už tak zase jmenuje) přejmenován na Gablenzův vrch a na něm byl zřízen 20 metrů vysoký litinový Gablenzův památník.
Uvnitř jsou schody, které vedou až do samé špičky obelisku. Slavnostní odhalení se konalo přesně dva roky po bitvě: 27. června 1868.
Nebyl však přístupný veřejnosti, pouze se z něj ve slavnostní dny vyvěšovaly císařské zástavy. Když pak generál Gablenz roku 1874 tragicky zahynul, jeho ostatky byly uloženy pod památníkem.
Památník byl zpřístupněn až po nějakém čase. Roku 2001 byl navíc památník zrekonstruován.

PŘÍSTUP & POLOHA
Nachází se na vrchu Šibeník na okraji Trutnova.
K obelisku s rozhlednou se dostanete, když necháte auto nejlépe v Úpické ulici a pak se vydáte po schodech mezi domy do kopce (jsou skoro naproti ulici Lesnická). Tudy pak pokračujte stále vzhůru po klikaté cestičce, až dorazíte k vysílači a za ním už je na okraji kopce pomník. Abyste byli v obraze, můžete se podívat na mapu Trutnova od firmy RAFFAEL-art.
Kolem památníku vede naučná stezka, která je samozřejmě volně přístupná. Avšak pokud se půjdete podívat k rozhledně v období od května do září (o sobotách od 13.00 - 19.00 hodin, v neděli od 13.00 - 17.00 hodin), tak nejen že bude rozhledna otevřena, ale díky průvodcům v dobových oblecích, kteří patří ke Klubu vojenské historie, se můžete dozvědět i něco o bitvě u Trutnova.

VÝHLED
Výhled je pouze západním až severovýchodním směrem. Ostatní jižní směry jsou zacloněny lesem.
Z rozhledny můžete přehlédnout Trutnov a okolí.

Stav: V provozu.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://pamatky.opevneni.cz

Typ záznamu: Rozhledna nebo věž
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 25.03.2005 v 08:11 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule