FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Kultura, zábava a sport v turistické oblasti Poodří [ Encyklopedické heslo ]

Původně středověký ráz měst tohoto okresu se v průběhu staletí měnil, dnes v jejich historických jádrech převládá renesační, barokní a klasicistní architektura. Její urbanistické kvality byly oceněny při vyhlášení městských památkových rezervací v Novém Jičíně, Příboře a Štramberku a městských památkových zón v Bílovci, Odrách a Fulneku.

Ovšem nejen města tvoří historii, rovněž vesnická sídelní struktura má velkou vypovídající hodnotu. Kromě toho se na území Moravského Kravařska setkáváme s množstvím drobných objektů a jejich souborů, které mají vysokou kulturně-historickou a často i uměleckou hodnotu.

Půvabná krajina Poodří - Moravského Kravařska je známa místy, kde v prostředí odedávna vzájemně se prolínající české, německé a židovské kultury, působily nebo se narodily významné osobnosti veřejného, vědeckého, duchovního či uměleckého života. Svým dílem dosáhly mnohdy světového uznání nebo evropského věhlasu, byly ve své době uznávané a ctěné, doba nedávno minulá se o nich zmiňovala jen sporadicky, někteří byli opomíjení úplně.

Ve Vražném-Hynčicích se narodil Johan Gregor Mendel (zakladatel genetiky), ve Fulneku pobýval Jan Ámos Komenský (filosof, mírotvorce a pedagog), v Příboře pak Sigmund Freud (zakladatel psychoanalýzy, lékař, psychiatr a neurolog světového věhlasu), Studénka je rodištěm Františka kardinála Tomáška.
Velká část z tohoto kulturního dědictví je zahrnuta pod státní ochranu, definovanou zákonem o státní památkové péči.

Kulturní památky jsou nedílnou součástí tohoto světa, dotvářejí jej, zhodnocují a dávají mu vyšší, duchovní rozměr.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Poodri.TOURISM.cz

Typ záznamu: Encyklopedické heslo
AKTUALIZACE: Kateřina Křenková (Obecní úřad Bartošovice) org. 56, 27.08.2004 v 09:13 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule