FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Křížová cesta [ Socha, sousoší nebo plastika ]

Součástí poutního místa Dobré Vody je mimo kostela Panny Marie Bolestné bezesporu i křížová cesta, kterou tvoří kapličky z roku 1839. Mnohaleté období lhostejnosti a nevšímavosti však vykonalo své a tak zcela zničené původní obrazy v těchto kaplích, byly v roce 1996 nahrazeny novými od akad. malířky Renaty Štolbové.

Křížová cesta, coby ikonografické téma,bývá často chápána "formálním" způsobem; obvyklá je určitá, někdy až přehnaná soustředěnost na reálnou bolest a utrpení,což je pak na úkor skutečnosti, pevně zakořeněné v křesťanském chápaní , že totiž křížem nic nekončí, kříž pro křesťana je v prvořadě znakem spásy, skrze kříž přišla na svět radost! O tuto radostnou zkušenost kříže se rozdělila ve svých obrazech i dobrovodská autorka, jejíž moderní a svěží vyjádření tématu vhodně zapadá do atmosféry tohoto mariánského místa.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 05.08.2004 v 11:04 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule