FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Zámek Komařovice [ Zámek ]

Zámek v Komařovicích

Na místě dnešního zámku stála původně tvrz. V roce 1566 byla tvrz přestavěna na zámek. Z nápisu nad branou zámku usuzujeme, že zámek vystavěli Kristýna Dráchovská a Jiří Kořenský z Teršova. Z archivu v Třeboni se dovídáme, že zámek přestavěla Eliška Kořenská. V té době měli Kořenští v erbu kohouta a ušatou pani. Kohout byl symbol síly a o ušaté paní vypráví pověst. Podle ní dříve určitý den v roce měli páni pohostit své poddané. Tato paní odmítla zvyk přijmout, a proto jí narostly velké uši.

V roce 1623 Ctibor Kořenský prodal Komářický zámek a panství Vyšebrodskému klášteru řádu Cisterciáků. Dva požáry, po kterých byl Ctibor ztěží schopen dát budovy pod střechu, ho k tomuto kroku doslova donutily. Kořenským zůstal Ostrolovský Újezd, Zborov a statek Sedlo a Stradov.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Komarice.cz

Typ záznamu: Zámek
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 01.11.2004 v 10:38 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule