FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Historie obce Včelné [ Historie (archivní dokument) ]

Počátky osídlení
V blízkosti obce se nacházejí mohyly lidu mohylového, který žil na Zemi již před 4000 lety. Ze středověku je zmiňována existence panského dvora v dnešní části obce Čtyři Chalupy.

Vznik obce
Vznik Včelné je datován rokem 1784. Osada vznikla spontánně při nové císařské silnici z Budějovic do Lince v půli cesty mezi Kamenným Újezdem a Rožnovem.

Po výstavbě silnice zůstal na staré trase opomíjen poříčský hostinec. Majitel žádal o povolení k jeho přeložení k nové silnici, avšak jeho žádost byla budějovickými úřady zamítnuta. Hostinec, později známý Kalkušovec čp. 13, byl tedy jako jeden z prvních domů budoucí Včelné postaven bez povolení. Kolem něho vyrůstaly v lesním průseku podél silnice domy další. Původní obyvatelstvo osady bylo asi z poloviny české a z poloviny německé.

Historicky je Včelná spjata se starším Poříčím. Zcela samostatnou obcí je od roku 1930. K odluce od Poříčí došlo z iniciativy poříčských. Poříčí samotné později zaniklo sloučením s obcí Boršov nad Vltavou.

Jak Včelná ke svému jménu přišla
V německých úředních listinách z konce 19. století se vyskytuje dvojí jméno obce - Binnendorf (Vnitřní ves či Mezives) a Bienendorf (Včelí ves). Zhruba od roku 1810 nalézáme v záznamech již pouze pojmenování Bienendorf (Včelná). Kromě možného omylu písařů při opisování jména je též možné, že německy hovořící obyvatelé výslovnost jména obce komolili, čímž docházelo k záměně pojmenování.

Česky hovořící obyvatelé nazývali v dřívějších dobách Včelnou jménem Bory či Na Borech. Toto pojmenování bylo odvozeno od okolního borového lesa.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vcelna.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 06.08.2004 v 10:15 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule