FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Dům č. 4 [ Měšťanský dům nebo stavba ]

Dům č. 4 na Palackého náměstí připomíná, že v těchto místech byla v roce 1833 založena první rafinérie cukru na Moravě a že zde byla vyrobena první kostka cukru na světě.
V roce 1840 se stal ředitelem rafinérie nadaný Švýcar Jakub Kryštov Rad, který rozšířil výrobu, zavedl zde i první parní stroj na dačicku. Rafinérie zprvu zpracovávala dovážený surový třtinový cukr z Terstu, později přešla ke zpracování domácího řepného cukru. Nevýhodné tvary cukru (homole, klobouky) přiměly pak J. K. Rada k vynálezu kostkového cukru a stroje na jeho výrobu.
První kostky cukru byly v Dačicích vyrobeny již na podzim roku 1841, kdy je obdržela jako dárek od svého manžela paní Juliana Radová. Od roku 1843 se kostkový cukr vyráběl pro trh a objevil se poprvé i ve Vídni. Byl to první kostkový cukr na světě.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.dacice-mesto.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 09.08.2004 v 12:15 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule