FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Kostel sv. Petra a Pavla [ Kostel nebo katedrála ]

Chotoviny a okolí byly zřejmě osídleny již ve starších dobách. Svědčí o tom nálezy kamenických sekyrek a bronzových kroužků a náušnic. V okolí kostela byl v roce 1921 odkryt hrob patřící zřejmě prvním křesťanům z 9. - 12. století.

Farní kostel sv. Petra a Pavla stojí na nejvyšším místě 559 m nad mořem. Původní dřevěný kostel byl zřejmě postaven kolem roku 1000 - vzhledem k nálezu zvonu s letopočtem 1010. Zděná stavba byla postavena v gotickém slohu ve 14. století pány z Rožmberka. Nynější podoba je od poslední přestavby v letech 1781-86.

V pamětní farní knize je zaznamenána pověst o založení kostela. Kostel měl být postaven prý vystaven na protějším vršku směrem k Sedlečku. Co za den bylo vystavěno, druhý den stálo na místě nynějšího kostela. Když se to po tři dny opakovalo, byla stavba u Sedlečka zastavena a kostel na novém místě bez základů, tímto zázračným způsobem započatý, dostavěn. Pověst byla oživena při stavbě věže, kdy bylo zjištěno, že kostel skutečně nemá základy.

V husitských dobách byl kostel spolu s farou pobořen a zpustl. Teprve roku 1645 dal tehdejší pán na Chotovinách a patron kostela Mikoláš Aleš Víta ze Rzavého pobořený kostel obnovit. Větších oprav se kostelu dostalo v polovině 18. století za faráře Herolda, kdy byla přistavěna věž. Za majitele panství kardinála Migazziho byl kostel v letech 1781-86 přestavěn. Původní gotický sloh tehdy téměř zmizel. Gotické prvky presbytáře jsou patrny na půdě kostela.

Na levé straně presbytáře je původní gotický svatostánek.

Další oprava byla provedena roku 1823 již novým majitelem panství Janem Nádherným, který přistavěl ke kostelu rodinou hrobku v empírovém slohu.

Hlavní oltář má obraz od Felixe Lejchera z Vídně.
Na levém postraním oltáři je obraz Matky Boží ze 13. století, který kostelu daroval kardinál Migazzi z vídeňské obrazárny. Nyní je zde umístěna kopie, zatímco originál je umístěn v Národní galerii v Praze.
Na pravém oltáři je obraz sv. Jana Nepomuckého.
Další významnou památkou jsou kazatelna a křtitelnice z 18. století.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 16.08.2004 v 13:40 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule