FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Historie obce Lípa [ Historie (archivní dokument) ]

Osídlení našeho okolí lze přibližně určit do XIII. století. Osídlení v tomto prostoru se odvíjelo od průchodu hustým pralesem z Čech na Moravu. Zvláště významná byla stezka zvaná "na Haber" neboli "Haberská", která vedla od Čáslavského hradu přes Habry k mělčině na Sázavě, k Jihlavě a dále do zemí podunajských.

V prvé polovině XIII. století téměř na celém úseku Vysočiny byla objevena bohatá ložiska stříbrné rudy. V našem těsném sousedství v místě dodnes zvaném "U kostelíka" připomíná se již v roce 1278 hornický kostelík, kolem něho hřbitov a hornická osada.

Nejstarší písemná zpráva o naší obci je uvedena v Brodském archivu z roku 1351 pod jménem "Schonlinden" (krásné lípy), pak dále z roku 1353, 1380 a 1383. Název vesnice lze odvodit od množství lip, které tvořily celé úseky lesů. Jméno prošlo změnami a konečný úřední název z roku 1854 je Lípa.

Vesnice patřila panství Lipnickému, které roku 1436 koupil Mikuláš Trčka z Lípy od Kateřiny z Wartenberku.

Podle studia starých katastrálních map je možno s určitostí uvést, jak vyhlížela výstavba obce a rozdělení půdy v obci koncem XV. století. Náves téměř čtvercová, uprostřed silné prameny dobré pitné vody, které napájely rybník návesní a po spádu další.

V roce 1496 založil Jan Lipský z Lípy tři dvorce: poplužní dvorec v Lípě, Lesní dvorec u Dobrohostova a Hamerní dvorec - dnešní osada Malá Lípa.

První písemný doklad se jmény lidí žijících v Lípě vyhotovil vrchnostenský úředník panství Lipnického Johann Lang dne 2. dubna roku 1651 pod názvem "Seznam poddaných ve vsi Lippý". Druhým je výpis z Archivu země české v Praze z berní ruly kraje Čáslavského ze dne 2. března 1654 pro obec Lípu.

V letech 1773-1776 bylo provedeno očíslování domů jako příprava k zavedení nové evidence půdy. Ve výpisu z hlavní knihy Josefského katastru z 10. srpna 1788 se můžeme dočíst, kdo byl držitelem gruntů a popisných čísel ve vesnici Lípa, která v té době náležela panství Střítežskému. Celkem bylo v obci 36 čísel popisných. Chalupy postavené uvnitř vesnice vznikaly drobením selských gruntů.

Státní bankrot v roce 1811, vyvazovací poplatky po zrušení roboty, mnohde nehospodárnost a požár skoro celé vesnice v roce 1875, to všechno měnilo tvářnost pozemkové držby ve vsi během tří čtvrtí století k nepoznání. Největší a nejlepší část půdy prodejem i změnami byla připojována ke Krausově statku, zbytky přebírali bezzemci a domkáři.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.lipa.hbnet.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 17.08.2004 v 13:28 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule