FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Zvonice u kostela sv. Jana Křtitele [ Zvonice, zvonička nebo zvonkohra ]

Vedle kostela sv. Jana Křtitele stojí zvonice z roku 1698. Hranolová budova s baňatou cibulovitou střechou, se dvěma renesančními okny v každém boku. Stěny jsou děleny na dvě obdélná pole. Zvonice byla roku 1873 přestavěna do dnešní podoby.
Ze zvonice se otvírá krásná vyhlídka do lesnatého jizerského údolí.

Jsou v ní tři zvony:

Svatá Barbora z roku 1692
Na největším, 0,95 m průměr i výška, je tento nápis: "Za šťastného panování císaře a krále Leopolda z nákladu záduší skorkovského slit jest zvon tento léta Páně 1692".
Kolem koruny: "Zvítězil lev z pokolení Juda, ježíš Nazaretský, král židovský. Utíkejte strany protivné."

Druhý zvon byl původně 0,75 m v průměru, 0,65 m vysoký.
Při koruně v pěkném bohatém páskovém pletivu nápis : "Gosz mich Nicolaus Löw in Prag. Anno 1658." Jinak zcela hladký. Za II. světové války byl zrekvírován a zničen.
Místo něj je nyní nový zvon Maria - královna míru.

Svatý Jan
Nejmenší ze zvonů, pochází z roku 1698. Za II. světové války byl zrekvírován, ale podařilo se jej zachránit a vrátil se zpět, i když je dodnes bez srdce a tedy nezvoní.
Jeho průměr i výška činí 0,58 m, výzdobou se podobá zvonu sv. Barbora.
Je patrně od téhož zvonaře, nepochybně Jana Pricqueye. Ucha karyatydová.
Nahoře vavřínový pletenec, má nápis: "Z nákladu při záduší skorkovském slit jest zvon tento v Mladé Boleslavi léta Páně 1692. Bože + Ježiši + Maria, račte být světa obrana." Na plášti reliéfy sv. Jana Křtitele, Floriana, Václava a Vojtěcha.

Zvony byly v roce 1998 elektrifikovány - bylo zmodernizováno a zautomatizováno zvonění. Nyní probíhá zvonění následovně: zvonem Maria-matka míru 2x denně (v poledne a večer).
V sobotu večer a v neděli v 10.00 (Mše svatá) a ve 12.00 (poledne) oběma zvony současně.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.skorkov.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 17.08.2004 v 15:11 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule