FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Radnice [ Měšťanský dům nebo stavba ]

Radnice stojí na světelském náměstí od roku 1795. Původní budova obdélníkového půdorysu s valbovou střechou byla architektem Emilem Prücknerem z Nymburka opravena a přestavěna v roce 1912. V roce 1926 byla přistavěna třípodlažní budova s podkrovím, která má vzhledem k půdorysným rozměrům a sklonu střechy tvar věže. Tato věž je lemována tvarovanou atikou.

V létě roku 1928 prováděl ing. L. Beran adaptační práce, při nichž byla rozšířena zasedací síň, úřadovna a byla vybudována kancelář pro starostu. Adaptace byly provedeny nákladem spořitelny města Čáslavi, která také měla v novém křídle radnice svoji filiálku.

V následujících desetiletích docházelo pouze k dílčím úpravám interiéru s výjimkou závažného a necitlivého zásahu do vzhledu budovy ve 30. letech 20. století, kdy byly v přízemí do budovy vloženy na místo oken výkladce. V 1969 byla dána do provozu nová obřadní síň podle návrhu Jiřího Holana. Výtvarné práce provedl sklářský výtvarník a rytec Josef Švarc, kovodělné práce J. Pospíšil.

K razantním kroku došlo až v roce 2002. Nová přístavba byla koncipována jako prostředek k vytvoření symetrie stávající budovy, to znamená třípodlažní budova s podkrovím identického vzhledu. Navíc byla do podkroví osazena střešní okna a na stávající budově byly vyměněny zmíněné výkladce za okna, která korespondují s okny v horních patrech. Druhá přístavba vznikla prodloužením severního křídla radnice a vzhledem k méně exponovanému prostoru je architektonicky jednoduchou a čistou stavbou.

Budova radnice se po přístavbě stala symetrickou a patří dnes k nejkrásnějším ve městě.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.svetlans.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 17.08.2004 v 15:18 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule