FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Historie obce Úsobí [ Historie (archivní dokument) ]

První písemná zmínka o Úsobí pochází patrně z roku 1307, kdy bylo zemědělskou osadou v blízkosti středověké obchodní "Haberské cesty". V průběhu let se sídlo označovalo různě (původně Uzowe, Ussobie, Ausoba, Ousobá, Ousobí a nakonec Úsobí).
Prvním známým majitelem Úsobí byl rod Říčanských z Říčan a Křivsoudova. V předhusitské době za Lucemburků patřilo k majitelům pražského arcibiskupství. Po potlačení husitského hnutí přišlo Úsobí do vlastnictví šlechtického rodu Trčků z Lípy, kteří ho připojili k panství lipnickému a světelskému. Později je spojili se statky ve Větrném Jeníkově a před třicetiletou válkou v roce 1602 prodali jihlavskému měšťanovi Matyáši Štubíkovi z Königsteinu, jehož dědici Úsobí osamostatnili a vybudovali v něm zámeček jako jedno ze svých venkovských sídel. V době, kdy kraj s Lipnicí obsadili Švédové, Úsobí trpělo drancováním.

Po skončení válek byla v obci znovuzřízena pražským arcibiskupem fara a na ní zavedeny matriční knihy. Na renovaci farního kostela se podílel Karel Škréta nebo jeho žáci. Úsobí střídalo cizí pobělohorské šlechtické majitele a bylo spojováno s jinými jejich statky.

Hospodářský i kulturní vzestup obce nastal až v 2. polovině 18. století, kdy nový majitel František Jodok Göldlin, svobodný pán z Tiefenau, kromě restaurátorských prací v zámeckém sídlea v kostele povolil zřízení první úsobské brusírny skla.

Selské vzpoury z roku 1775 silně ovlivnily a urychlily zrušení nevolnictví a od té doby také začíná narůstat význam sklářství v obci.

Po krátké éře Göldllinů přešlo Úsobí roku 1785 do vlastnictví Fučíkovských z Grünhofu, kteří tu jako vlastníci panství udrželi až do roku 1903. Privilegiem Josefa II. získali v roce 1789 pro obec povýšení na městys s právem vlastního znaku, praporu a povolením ke konání tří výročních trhů vedle pravidelného týdenního trhu každé pondělí.

Pozdější vývoj je úzce spjat s provozem sklárny. V roce 1921 byla zřízena měšťanská škola, v roce 1924 byla obec elektrifikována, v roce 1930 byl vybudován obecní vodovod a zřízen biograf ve správě Sokola.

V následném období se vybudovala mateřská škola, školní jídelna, přistavěla se a přestavěla základní škola, v roce 1938 se zřídilo rovněž koupaliště u lesa Farářství, kde postupně vyrostla rovněž chatová lokalita.

V obci je zřízeno zdravotnické středisko, kulturní středisko a zámek je upraven v roce 1953 jako zařízení OÚNZ v Havlíčkově Brodě pro těžce nemocné nepohyblivé pacienty.

Vybudovala se technická infrastruktura a nový bytový fond jak v bytových tak rodinných domcích.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.usobi.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 18.08.2004 v 09:23 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule