FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Zámek [ Zámek ]

Dnešní zámek býval vodní tvrzí, která patřila ve 14. století Dobešovi z Bechyně. Byla důmyslně vystavěna na poloostrůvku při kraji rybníka "Zámecký", aby se její příkopy mohly naplnit vodou. Zámek zcela přestavěl v 17. století Albrecht Šebestián a opatřil jej arkádami. Zhruba do dnešní podoby jej upravil v roce 1734 František Ferdinand Küenburg.

Na východní straně býval dřevěný padací most pro pěší, jízda měla přístup přes kamenný most od západu. Ze zámku vedla dle pověstí až do dalekých lesů v Plaňanech tajná podzemní chodba.

V roce 1994 koupili zámek ve značně zanedbaném stavu Věra a Milan Přenosilovi - oba lékaři žijící ve švýcarském Zurichu. Ještě v témže roce byla zahájena rozsáhlá a finančně velmi náročná rekonstrukce celého zámeckého komplexu (zámek, zámecká bašta, nádvoří a park). Opravné stavební práce v objektu zámku a okolí probíhají i v současné době. Zámecká budova je další kulturní památkou Horní Cerekve.

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

Typ záznamu: Zámek
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 27.10.2021 v 00:29 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule