FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Zvonice [ Zvonice, zvonička nebo zvonkohra ]

Zděná zvonice byla postavena roku 1603 rytířem Václavem Ottou z Losu a na Těchobuzi. Je z kamen, renesanční, čtvercové půdorysu o straně 4,8 m, rohy má zaobleny. V přízemí je klenutá místnost, která sloužila jako panské a obecní vězení. Věž má dvě poschodí. Do prvního vedou úzké točité zděné schody, do druhého široké jednoramenné schodiště. V druhém poschodí jsou zvony. Stavba je ukončena širokou vyloženou římsou, jehlancová střecha byla dříve kryta šindelem, v současné době zvonici kryje měděný plech.

V druhém poschodí jsou zvony. Menší zvon je 60cm široký a 50cm vysoký. Kolem koruny a na okraji pláště je pásová akantová ozdoba. Uprostřed reliéf sv. Antonína Paduánského a sv. Floriána. Na plášti je latinský nápis: "Ulit L. P. 1499 znovu přelit roku 1769 ke cti sv. Donáta a Antonína Paduánského ad Jana Jiřího Kühnera".

Druhý zvon je široký 73cm a vysoký 65cm. Nese na plášti reliéf Panny Marie a Ježíška. Letopočet na zvonu není, ale zdá se, že byl zakoupen Václavem Ottou z Losu před rokem 1603.

Ve I. světové válce byl menší zvon sundán a zabrán pro válečné účely. Školní kronika praví:" Dne 7. února 1917 vzali vojáci Němci, kteří vůbec česky nerozuměli, ze zdejší zvonice menší zvon, větší nám byl ponechán". Dodatečně do školní kroniky připsáno: "25. listopadu 1918 zvon přivezen a opět na zvonici zavěšen na své místo".

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://techobuz.zde.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 20.08.2004 v 10:02 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule