FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Historie obce Horní Loučky [ Historie (archivní dokument) ]

Katastr obce mimo staré sídelní území nese stopy lidské přítomnosti ve starší době kamenné (štípané kamenné nástroje).

První písemná zmínka o obci je z roku 1353, kdy patřily Hrochovi z Kunštátu, jenž na nich, na Dolních Loučkách a Malhostovicích upsal své manželce Markétě, dceři Matouše ze Šternberka věnem 50 hř. činže. Týž Hroch vyměnil roku 1360 s Bohuslavem z Mitrova za vsi Drahonín a Nevěřín ves Čechy. Téhož roku Gerhard, syn Smila z Kunštátu daroval strýcům svým Kunovi z Luk, Vilémovi z Polehradic a Hrochovi z Loučky své zboží, a to hrad a město Kunštát. Obě vsi Loučky zůstaly při panství kunštátském až do roku 1502 , kdy prodal Herolt Kuna z Kunštátu obě vsi, zpustlý hrad, faru a dvůr bratřím Janu a Václavovi z Lomnice na Náměšti. Dne 16. dubna 1519 prodal Jan z Lomnic a Velké Byteše hrad pustý, ves Horní Loučku, 2 člověky v Dolních Loučkách s kostelním podacím klášteru tišnovskému, při němž až do zrušení kláštera zůstaly.

Většina obyvatel se v 18. století živila rolnictvím, chudobnější tkalcovstvím, popř. byli zaměstnáni v továrnách tišnovských.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://horniloucky.wz.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 25.08.2004 v 11:38 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule