FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Historie města Nechanice [ Historie (archivní dokument) ]

Město leží téměř uprostřed spojnice mezi Hradcem Králové a Novým Bydžovem. První zaručenou historickou zprávou o Nechanicích je zápis v Zemských deskách z roku 1228. Toho roku český král Václav II. předal klášteru litomyšlskému část pokut za spásu duše svého bratra Vladislava, což stvrdil listinou ověřenou svědky, mezi nimiž vystupuje i Petr z Nechanic, který byl předkem pánů z Krumlova. V té době byly Nechanice, dosud trhová ves, povýšeny na městečko a od pánů z Krumlova dostaly svůj znak, a to červenou pětilistou růži se zlatým pupencem uprostřed a se zelenými lupeny ve stříbrném štítě.

V průběhu věků měnily Nechanice své pány. Mezi jejich majiteli se uvádí také český král Jan Lucemburský, Albrecht z Kolovrat, jeho nevlastní syn Jan z Valdštejna, v 16. století Pecingarové z Bydžína, v 17. století to byl hraběcí rod Schafgotschů. Posledním držitelem Nechanic se stala hraběcí rodina Harrachů, která si po požáru panství v Sadové roku 1844 zvolila za své centrum panství Nechanice, neboť ve vzdálenosti pouhých 3 km vyrůstalo jejich nové rodinné sídlo - Zámek Hrádek.

Na základě zemského zákona č. 27 z roku 1864 došlo v roce 1865 k ustavení správního okresu Nechanického o rozloze 186 km čtverečních, s působností pro 42 obcí a 17 osad. Svoji činnost ukončil tento správní okres v roce 1928.

Nechanice byly přímo zasaženy prusko-rakouskou válkou v červenci roku 1866. Prožité válečné útrapy a sídlo správního okresu napomohly příznivému vyřízení žádosti starosty Antonína Černycha a obecního zastupitelstva o přiznání statutu města a v červenci roku 1867 byly Nechanice povýšeny na město. Tento statut si udržely do roku 1949, kdy jim byl odebrán v návaznosti na vykonstruovanou aféru Selské jízdy z července 1947. K navrácení statutu města došlo rozhodnutím předsednictva ČNR ze dne 20. března 1992.

V současné době mají Nechanice tyto místní části: Komárov, Lubno, Nechanice, Nerošov, Sobětuš, Staré Nechanice, Suchá a Tůně.

Zámek Hrádek u Nechanic, nazývaný též malá Hluboká, patří mezi nejnavštěvovanější zámky východních Čech, hojně navštěvovány jsou i vojenský hřbitov a památníky z prusko-rakouské války 1866.

Své významné rodáky a osobnosti spjaté s místem mají i Nechanice. Narodili se zde: Jan Křtitel Vaňhal (1739-1813) - hudební skladatel evropského významu, působící převážně v zahraničí, Ignác Raab (1715-1787) - jako malíř se svými obrazy podílel na výzdobě mnoha kostelů po celých Čechách, Jan Nobopacký (1822-1908) - malíř, působící mnoho let v císařské galerii ve Vídni, JUDr. Alois Rašín (1867-1923) - 1. ministr financí Československé republiky, pamětní deska je umístěna na budově školy, kde původně stál jeho rodinný domek.

Osobnosti spjaté s Nechanicemi: Bedřich Smetana (1824-1884) - světoznámý hudební skladatel, jehož přímí předkové se na Nechanicku narodili a jsou v Nechanicích pochováni, Antonín Černych (1829-1920) - první městský starosta, významný podnikatel, JUDr. Josef Štolba (1846-1930) - spisovatel, působil zde jako notář.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.nechanice.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 26.08.2004 v 15:03 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule