FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Památník Padlých [ Pomník či památník ]

Památník Padlých byl postaven na oslavu osamostatnění naší republiky a zároveň jako památník padlých místních občanů ve světové válce roku 1914 - 1918. Postaven byl 13. května 1920 místním sdružením Dorostu republikánského venkova nákladem 6.200,-Kč.

Rok předtím (dne 6. května 1919), konala se zde slavnost za účasti zdejšího Sboru dobrovolných hasičů a tělocvičné jednoty Sokol z Praskačky. Při této slavnosti se sázely 2 lípy Svobody, které byly sazeny do pozadí památníku. Lípy mají do budoucnosti hlásati upomínku na naše osvobození od jha německého a zároveň jako upomínku na naší samostatnost.

Památník je celý zhotoven z pískovce od kamenického mistra Josefa Hilseho z Pouchova a váží 96 mtc. Představuje přírodní kámen vyrostlý do výše 420 m, na němž je vytesáno Masarykovo poprsí v lipové větvi. Pod tím je znak československé republiky a nahoře se vznáší s roztaženými křídly "Sokol". Slavnosti se zúčastnil praskatecký Sokol i s okolními jednotami, veřejným cvičením prostým a cvičením na nářadí.

Jako slavnostní řečník promluvil zde o významu památníku, nadporučík Ruských legií pan František Lanč, přidělený velitelství 7. pěší divise v Hradci Králové. Slavnosti se zúčastnilo mnoho lidí z okolí a byla pořádána pod protektorátem místního obecního zastupitelstva, se starostou Josefem Novákem v čele.

Ještě je nutné se zmínit o daru Josefa Perného, který než zemřel v roce 1919, odkázal ve své závěti 1000 Kč na tento pomník. Také obětavost zdejšího občanstva, které ze všech sil slavnost podpořilo, takže zbylo ze slavnosti ještě čistých 2200 Kč, ze kterých daroval dorost "Sokolu" v Praskačce 1000 Kč a za zbytek byla zakoupena pro knihy knihovna.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.urbanice.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 27.08.2004 v 09:16 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule