FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Pověst o Prostředním mlýnu [ Pověst ]

Jednou získal jeden bohatý muž Prostřední mlýn v Dolním Adršpachu. Ještě dnes svědčí o jeho velkém jmění, které získal pomocí zlých sil, nádherná kolna, kterou nechal postavit. Měl totiž knihu kouzel, kterou ukrýval v tajné komoře.

Jednoho dne následoval neposlušný učedník mistra a pozoroval jej klíčovou dírkou tajemné komory. Když jel mlynář příští neděli do zdoňovského kostela, zapomněl komoru zamknout, což slídivému ničemovi neuniklo. Po úzkostném otálení vstoupil, otevřel knihu kouzel a četl tajemné formule. Milostivé nebe! Chlapec přečetl místo, které svolávalo krkavce a vrány. Ptáci následovali volání, slétli se na střechu, zahradu a vletěli do domu. Byli zde všichni černí ptáci ze skal a zaplnili celou budovu. Mistr byl v kostele neklidný, tušil nepravost, opustil dům Boží a pobídl svého koně k trysku. Zakrátko uviděl svůj mlýn v černém mračnu. S velkými obtížemi se dostal do chodby, kde stálo několik pytlů obilí. To vysypal do řeky a mnoho ptáků, kteří se slétli za obilím se utopilo.

S největším vypětím se teď mistr prodíral ke kouzelné komoře, strachy polomrtvému chlapci vyrval knihu, pozpátku přečetl několik řádek a jak rychle se objevili, tak rychle se zase strašliví hosté ztratili. Učedník tak byl provždy vyléčen ze své nemístné zvědavosti.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.skalyadrspach.cz

Typ záznamu: Pověst
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 27.08.2004 v 14:19 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule