FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Kašny [ Kašna ]

První kamenná kašna je z roku 1663. Byla objednána u kameníka v Machově, který ji vyrobil z jednoho pískovcového balvanu. Její rozměry jsou 2,38 x 2,10 x 1,08 m. Těžká kašna o hmotnosti 60 q byla přivezena v zimě na zvlášť vyrobených saních: přeprava trvala pět dní a musely být vyztuženy mosty. Transport vzbudil velký rozruch na třech panstvích. Kašna byla umístěna poblíž rybníčku. Později byla přemístěna na Horské předměstí před dům č.1006 a znovu vrácena na náměstí roku 1932 do míst před panský pivovar, který byl právě likvidován. Majitel zámku Josef Bartoň za ni městu zaplatil 500 korun. V roce 1954 kašna musela uvolnit místo Smetanovu pomníku a přestěhovala se na druhou stranu příjezdové cesty k zámku do zámeckého parčíku, kde stojí dodnes.

Druhá kašna, o něco menší je z roku 1709. Je opět z jednoho pískovcového balvanu a pochází ze skal od Německé Čermné z Kladského hrabství, které tehdy patřilo ke Království českému. Umístěna byla na náměstí u děkanství. Odtud byla přemístěna před chalupu č.30 do Dlouhé ulice. Nyní je u hřbitova na Bořetíně.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.novemestonm.cz

Typ záznamu: Kašna
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 30.08.2004 v 10:02 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule