FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Historie obce Velký Třebešov [ Historie (archivní dokument) ]

Velký Třebešov v dnešní podobě představuje dvě sloučené části (obce) Velký a Malý Třebešov, s rozdílným charakterem zástavby. Velký Třebešov je středověkého původu, první zmínka je z roku 1355, kde byl kostel sv. Štěpána farním v děkanátě dobrušském. Ve Velkém i Malém Třebešově bylo panské sídlo, stály zde tvrze. Tvrze postupně zanikly, parcelací pozemků vznikla další stavební místa a zástavba se rozšiřovala, došlo k propojení dříve samostatných částí. Po roce 1917 Malý Třebešov zanikl.

Ves patřila ve 14. století Berkům z Dubé na Ryzemburce, kteří ji prodali klášteru augustiniánskému v Jaroměři. roku 1404 koupil jaroměřský klášter některé dvory a lány v Doubravici a Třebešově. V roce 1437 zastavil král Zikmund statky bývalého kláštera v Jaroměři Jiříkovi z Chvalkovic (Malý Třebešov). Roku 1560 byly koupí oba Třebešovy připojeny ke zboží ryzemburskému, roku 1613 pak k Náchodu. Historie obou Třebešovů je spojena s historií jejich tvrzí a šlechtických držitelů.

Ves Malý Třebešov se poprvé připomíná v roce 1355. Tvrz zde byla vybudována v 16. století, kdy ves patřila Bavorovi Chvalkovskému z Hustířan. V roce 1611 získal Velký i Malý Třebešov Marvart Stranovský ze Sovojovic. O dva roky později koupil oba statky majitel náchodského panství Albrecht Václav Smiřický ze Smiřic. V kupní smlouvě byla popsána tvrz v Malém Třebešově jako kamenné panské sídlo o dvou patrech. Při konfiskaci náchodského velkostatku po druhé světové válce převzal malotřebešovský dvůr i s někdejší tvrzi Státní statek v České Skalici. V prostorné dvoupatrové budově zdobené znakem Schaumburg- Lippe však málokdo tuší někdejší starou tvrz.

Tvrz ve Velkém Třebešově vznikla asi až v polovině 16. století, kdy tu sídlil Jan Chvalkovický. Po připojení k náchodskému panství tvrz sloužila jako hospodářská budova dvora. Roku 1827 byl dvůr zrušen a tvrz byla změněna na hostinec. Dnes je budova bývalé tvrze soukromým obytným domem čp. 1. Je to obdélníková přizemní budova, kde v interiéru jsou dosud zachovány valené klenuté sklepy a v přízemí křížové a valené klenby. Samostatný mléčný sklep, který patřil k tvrzi, byl v roce 1968 přestavěn na rodinný domek čp. 45.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.velkytrebesov.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 30.08.2004 v 12:45 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule