FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Památná zvonice a její zvony [ Zvonice, zvonička nebo zvonkohra ]

Od prvopočátku sloužily zvony svým hlasem k zrychlení a usnadnění lidské komunikace na větší vzdálenost. Do naší země se používání zvonů dostalo s příchodem křesťanství, když jejich hlas oznamoval širému okolí, kde zvítězilo Kristovo učení nad pohanstvím. Kovový zvuk zvonů provázel obyvatele celým životem téměř do konce 20. století. Oznamoval radostné i smutné zprávy či blížící se nebezpečí, čas modlitby, svolával k bohoslužbě, za mlhy a bouře udával zbloudilým poutníkům směr k lidským obydlím a do Josefínského zákazu se zvonilo i proti bouřím a krupobití. Smutný hlas umíráčku oznamoval úmrtí spoluobčana a všechny vyzýval k modlitbě za jeho duši (při epidemiích se zvonilo jednou denně za všechny v ten den zemřelé). Tklivý hlas popravčího zvonku provázel odsouzeného na popraviště.

Zvonů si lidé vždy velice vážili a od 10. století se staly předměty posvátnými a byly slavně svěceny. Zprvu se odlévaly pouze menší zvony, pro které se stavěly kryté hrázené zvonice, chráněné proti zemní vlhkosti umístěním na úhelných kvádrech z kamene či pískovce. Kamenné zvonice se začaly stavět od 16. století, kdy se začaly odlévat velké a těžké zvony. V té době bylo trámoví újezdecké obranné věže upraveno pro zavěšení dvou velkých zvonů ve středu a menšího poledníku nad vikýřem ke vsi.

Nedodržením přesného složení zvonoviny (více mědi) zvony často praskaly (zvonovina je slitina 78 dílů mědi a 22 dílů cínu a byla vždy vzácná a drahá). Bohužel se svým složením velice blíží slitině na výrobu děl a zvony byly často taveny k těmto účelům.

První původní zvon (dle pověsti s letopočtem 1354), o váze asi 6 centů (cent = 56 kg), měl po horním obvodu měl gotickým písmem vylitý nápis - Ga hlas wolagicy, podte dobrži i hřiessnicy sem do domu Božího, vzdayte čest a chwálu tomu, genž wssemohoucy, gemuzto buď chwala. Na dolním okraji nesl nápis gotickým písmem - Wssemohoucy Panu Jezu Kristu, pro tvé narození z panny čisté, rač toto dielo šťastné - chvála i čest i hojné děkování na věky bez skončení amen.

Zvon praskl a roku 1875 byl přelit a zvětšen na váhu 8 centů. Horní a spodní okraj měl zdobné lemování a pod středovou plastikou sv. Jana Nepomuckého byl vylit již český nápis: Od nepaměti slávu Bohu hlásal i čest. Léta toho přelit a Jan Nepomuk nazván jest 1875.

Druhý zvon z roku 1557 spadl z věže a byl přelit s váhou asi 10 centů a dvojřádkem v horní části vylitém gotickým písmem: Tento zwon slit jest ke cti a chwale Pánu Bohu wsemouhaucymu a dobrim lidem na pochwalení skrze mistra Adama Ktarabo zwonarze w Hradczy Králowé léta panie 1564. Tento zvon byl v říjnu roku 1688 spuštěn z věže a odvezen do Rychnova, kde byl "na krchově při chrámu Páně sv. Trojice s mnohými jinými zvony slavně od biskupa Talmberka posvěcen za účasti mnoha vzácných a vznešených Pánů" i zástupců újezdecké farnosti.

Poledník nesl německý nápis v překladu: Slil mne Ignác Drask v Hradci Králové 1790.

Malý umíráček v zvoničce nad kostelní lodí byl bez nápisu.

Přehled dalších událostí, vztahujících se ke zvonům:

1872 - komisí zkontrolovány všechny zvony a jejich závěsy i závěsy zvonových srdcí
1917 - 4. ledna do 1. světové války zrekvírován prostřední přelitý zvon, poledník a umíráček
1917 - při zvonění o pohřbu řídícího Chládka se u jediného zbylého zvonu utrhlo srdce a dopadlo zvoníkovi k nohám, aniž by ho zranilo
1924 - 9. listopadu svěceny zcela nové zvony, které měly v horním okraji shodné vyzývající nápisy: Obnovme se v Kristu - Obnovme se v pokoji. Prostřední zvon byl zdoben plastickou nadkolenní podobiznou sv. Jana Nepomuckého s Ukřižovaným v rukou a jménem Jan Nepomucký byl i nazván. Menší poledník zdobený křížem s ukřižovaným Kristem dostal jméno po Boží matce - Marie. Nejmenší zvonek byl nazván Pavel, ke cti nedávno zemřelého posledního skaleckého kaplana P. Pavla Rozínka.
1942 - 30. března byly tyto nové zvony Němci zrekvírovány a sňaty. Při jejich odvozu se nejmenší umíráček ztratil a objevil se až v roce 1952, kdy byl zavěšen do věžičky presbytáře. Větší dva se již nevrátily a svým hlasem nám z věže slouží pouze zvon přelitý v roce 1564

Zvonice:

1840 - před zvonicí vysazeny dva kaštany. Koncem 22. století pravý vyvrácen vychřicí a odstraněn.
1862 - nákladem vrchnosti pořízeno před zvonicí sedmistupňové třístranné schodiště. Zároveň byla velkými kameny vydlážděna cesta ze silnice ke schodišti a od zvonice ke kostelu
1933 - oprava šindelové krytiny zvonice s výměnou bájné sekery za novou
1946 - vznikající trhliny ve střeše věže postupně vyspravovány podložením plechu
1955 - provedena oprava šindelového krytu věže
1961 - věž pokryta novým šindelem včetně nátěru a nového topůrka u sekerky
1966 - zděné části zvonice nově omítnuty a obíleny okrovým tónem
1996 - oprava naházky s obílením a obnovou slunečních hodin
2000 - provedena generální rekonstrukce trojstranného schodiště před zvonicí

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.bilyujezd.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 30.08.2004 v 13:10 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule