FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Historie města Solnice [ Historie (archivní dokument) ]

První písemná zmínka o Solnici je již z roku 1321, kdy držitel a pán Jan z Meziříčí daroval kostelní podací v Solnici Zderazskému klášteru, konventu Křížovníků s červenou hvězdou. V tu dobu byla Solnice pravděpodobně hradiskem.

V roce 1359 solnické kostelní podací darovali Meziříčtí bratři Jan a Vznata ze Skuhrova pražskému řádu Cyriaků (Cyriaci byli odnoží řádu Křížovníků bílých s červeným srdcem). Tuto zmínku vkládáme do naší historie úmyslně. Cyriaci vlastnili v Solnici klášter, který podle písemných záznamů vypálili husité při svých výpadech po Čechách. Nikdo nevěděl, kde tento klášter stál. Až při provádění výkopu pro kabel el. vedení pro osvětlení kostela na podzim roku 2000 byly nalezeny mimo jiné úlomky kachlů , které bezpochyby pocházejí z tohoto kláštera (kachle jsou zdobeny znakem tohoto řádu). Z toho lze usuzovat, že tento klášter stál buď na místě,nebo poblíž dnešního kostela.

Roku 1386 darovali bratři Meziříčtí Jan a Jaroslav městu plné právo hradecké. Podle tohoto práva byli obyvatelé města "osvobozeni od všech robot a podělků a zdejší krčmáři od všeho cla". Od tohoto roku je Solnice považována za plnoprávné město.
Město Solnice pravděpodobně vzniklo na obchodní cestě, která spojovala pobaltské země se západními a jižními zeměmi. Solnice už od samého začátku byla svým plošným založením (soustředěním domů kolem náměstí) městem. Tvrz z roku 1558 byla později (r. 1699) přestavěna na panskou hospodu. Vnější vzhled zůstal v podstatě zachován. Jako hospoda byl "Zámeček" ,jak zní vžitý název tohoto objektu, v provozu ještě v polovině dvacátého století. V roce 1949 zde byl natáčen film "Hostinec u kamenného stolu". Nyní je tento objekt přestavěn na hotel, který bohužel není v provozu.

Jsou dvě verze, jak vzniklo jméno města. První verzí je, že na tomto místě stála celnice (czollnic) a z toho vznikl název Solnice. Druhou verzí je odvození názvu z druhu zboží, které se nejčastěji po této obchodní cestě přepravovalo a v místě dnešní Solnice i skladovalo, a sice podle soli. Žádná z těchto verzí však není ničím podložená a proto se můžeme jen dohadovat, která z těchto verzí je blíže pravdě.

Ve městě je několik historických staveb, které stojí za povšimnutí.

V prvé řadě je to barokní kostel Stětí sv. Jana Křtitele z let 1681 - 1686. V létech 1869 - 1870 byl pseudoslohově opraven. Hlavní oltář je z roku 1717, cínová křtitelnice pochází z roku 1591 a varhany z roku 1766. Přilehlá fara je z 2. poloviny 17 století.

Na hřbitově je novorenesanční kostel Nejsvětějšího srdce Páně z let 1903 - 1904. V současné době je ve stavu, kdy by potřeboval opravu, jeho zařízení je vystěhováno a proto není přístupný veřejnosti.

Radnice v empírovém slohu pochází z let 1829 - 1835. Na náměstí před radnicí stojí Mariánský sloup z roku 1714.

"Zámeček" - původně tvrz a později hostinec je zmíněn v textu již dříve.

Na břehu úvozu polní cesty jihovýchodně od města je smírčí kamenný kříž.

U silnice směrem na Častolovice stojí kaplička Bolestné Panny Marie.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.solnice.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 31.08.2004 v 10:22 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule