FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Hornické muzeum a štola Ondřej Šlik [ Muzeum ]

Historické město Planá je centrum rudního revíru polymetalického ložiska (Ag, Pb, Cu, Sb, Ni, Co, Fe). Největšího rozkvětu dosáhl revír v 16. Století, kdy byla v Plané i Mincovna a z této doby také pochází štola Ondřej Šlik, ve které je umístěna expozice muzea. Definitivní poslední rudné těžby byl v roce 1935, nebyl však koncem hornictví v oblasti. Ve 2. Polovině 20. století se stala oblast hlavním těžištěm dolování uranové rudy Uranových dolů Západní Čechy - zejména Zadní Chodov, Vítkov a Dyleň.
Štola Ondřej Šlik je vyražena ručně z jižní strany táhlého návrší, na kterém stojí historické jádro města. Měla ověřit možný výskyt stříbrných rud, které byly v té době s úspěchem dobývány na svazích Bohušova vrchu. Celková délka důlních prací je necelých 200 m a na mnohých místech je dosud dobře patrná přesná ruční práce tehdejších horníků. Dnes je celý labyrint chodeb zpřístupněn veřejnosti a je v něm instalována expozice vývoje rudného hornictví, které je v současné době v Čechách prakticky zlikvidováno. Množství exponátů, tématicky utříděných, působí v podzemních prostorách velmi autenticky.
Planá leží nedaleko dálnice D5 při hlavní silnici na Mariánské Lázně.

Délka trasy: 200 m
Doba prohlídky: 60 minut
Počet expozic: 1
Vstupné:
50,- dospělí
25,- děti
100,- rodinné

Otevřeno:
duben, květen, září, říjen - sobota a neděle 10:00 - 15:00
červen, červenec, srpen - úterý až neděle 10:00 - 16:00

KONTAKTNÍ ADRESA:

Hornické muzeum
Sadová 816
348 15 Planá
Česko (CZ)
tel: (+420) 184 798 040

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://permon.wz.cz

Typ záznamu: Muzeum
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 2, 02.09.2004 v 12:54 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule