FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

CHYTIL Václav [ Osobnost ]

CHYTIL Václav, n. 3.11.1907 Lukově, z. 15.9.1980 v Praze. Národohospodář, tvůrce ústavy, profesor na Masarykově univerzitě v Brně a na Karlově univerzitě v Praze, žák prof. Engliše, politický vězeň
v době totalitního režimu. Od r. 1913 až do r. 1929 žil se svou rodinou ve Slavičíně, kde otec působil jako poštmistr. V r.2001 in memoriam mu byl propůjčen řád TGM , naše nejvyšší vyznamenání, za zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv. Toto státní vyznamenání převzala za svého zesnulého manžela devadesátiletá paní Dr. Zdeňka Chytilová.
Profesor Masarykovy univerzity v Brně a Karlovy univerzity v Praze Václav Chytil prožil dětství ve Slavičíně. Jako syn slavičínského poštmistra vychodil zdejší obecnou školu a absolvoval uherskobrodské gymnázium.
V letech 1932 -1933 studoval v Bernu politickou ekonomii. Byl vynikajícím žákem a pravou rukou národohospodáře profesora Karla Engliše, své vynikající schopnosti uplatňoval v oborech národohospodářské politiky, hospodářské statistiky a politické ekonomie. Po roce 1945 se stal členem Zemského národního výboru a o rok později poslancem Národního shromáždění. Po únorovém puči odmítl Gottwaldovu nabídku stát se ministrem financí a vzdal se mandátu v poslanecké sněmovně. Následně byl odsouzen k trestu odnětí svobody na dobu 12 let. Po vyhlášení amnestie a 9 letech strávených v nápravných táborech pracoval jako dělník, později jako právní pracovník. Teprve v roce 1968 byl plně rehabilitován a jmenován řádným profesorem práv na Karlově univerzitě v Praze, poté se stal členem České národní rady a členem Sněmovny národů. Příchod sovětských vojsk v roce 1968 a nastalá politická situace jej přiměly v roce 1969, podobně jako v roce 1948, vzdát poslaneckého mandátu a odstoupit, načež byl proti své vůli dán do penze.
Za všech možných okolností se profesor Václav Chytil věnoval psaní a literárně- vědecké práci.
Ve vězení využil svých poznatků z oboru teorie a umění a zpracoval na propašovaných papírcích velmi zajímavé dílo z tohoto oboru. Zanechal po sobě mnoho nevydaných, velmi cenných rukopisů, k nimž patří i jeho vzpomínky na dětství a mládí ve Slavičíně. Tyto paměti, stejně jako jiné osobní materiály, předané jeho manželkou našemu občanu, pamětníkovi Janu Pivečkovi, se připravují ještě v letošním roce k oficiálnímu zpracování a vydání. Na zeď domu čp. 121 Mezi Šenky ve Slavičíně bude umístěna pamětní deska osobnosti JUDr. Václava Chytila.

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.lukov.cz

Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 10.03.2010 v 10:23 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule