FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

NAUČNÉ STEZKY NA VYSOČINĚ [ Naučná stezka ]

NAUČNÉ STEZKY NA VYSOČINĚ

Naučná stezka Dářko
Naučná trasa s patnácti informačními zastávkami v délce 12 km prochází vesměs lesními úseky kolem rybníka Velké Dářko v CHKO Žďárské vrchy. Tematicky je zaměřena na místní flóru, faunu a výskyt rašelinišť. Slouží pouze pěším turistům.

Naučná stezka Žákova hora - Tisůvka
Okružní trasa Tisůvka - Žákova hora procházející centrálním hřebenem Žďárských vrchů má výchozí místo v obci Cikháj. Seznamuje návštěvníky s místy partyzánského odboje v letech II. světové války. Délka trasy je přibližně 10 km a projít se dá za cca dvě hodiny.

Naučná stezka Babín
Okružní naučná stezka Babín v délce 5,5 km vede po břehu Matějovského rybníka v CHKO Žďárské vrchy. Na trase je umístěno deset zastávek s panely zaměřenými na zoologii. U jedné z nich se nachází ornitologická pozorovatelna.

Naučná stezka Údolím Doubravy
Naučná stezka procházející CHKO Železné Hory je určena pěším zájemcům o geomorfologické jevy. Délka středně náročné trasy s 11 zastávkami je 4,5 km. Začíná u Horního mlýna u Chotěboře, končí v obci Bílek a vede souběžně s červenou turistickou trasou.

Naučná stezka Mohelenská hadcová step
Naučná stezka seznamuje návštěvníky s Národní přírodní rezervací Mohelenská hadcová step. Začíná i končí na parkovišti jihozápadně od obce Mohelno. Jarní okruh se šesti zastávkami měří 3,3 km a trvá maximálně 2,5 hodiny a podzimní okruh s pěti zastávkami měří 3 km a trvá 2 hodiny. Na obou trasách je nutné překonat značné převýšení.

Lesní naučná stezka Chaloupky
Stezka se rozkládá nedaleko Kněžic na Třebíčsku a je zaměřena na ekologii, ochranu přírody, botaniku a ornitologii. Cesta začíná i končí ve středisku Chaloupky. Na místech se zvýšeným počtem různých druhů rostlin a živočichů turisté naleznou tabule s výkladem. Tuto lesní stezku, dlouhou cca 7 km, lze časově zvládnout za půl druhé hodiny.

Naučná stezka mikroregionem Černé lesy
Naučná stezka vede obcemi mikroregionu Černé lesy (Brtnice, Bransouze, zřícenina hradu Rokštejn, Chlum, Kouty, Čechtín, Přibyslavice, Nová Ves, Sokolí, Okříšky, Hvězdoňovice, Pokojovice, Heraldice, Hrutov, Kněžice a Nová Brtnice) a upozorňuje na zajímavosti v obcích, na přírodní památky a na rezervace.

Naučná stezka Čeřínek
Výchozí bod stezky se nachází asi půl druhého kilometru západně od Dolní Cerekve za rybníky Chudý a Menší. Nenáročná 6 km dlouhá trasa má 14 zastávek, které jsou zaměřeny na podnebí, geologii, vodu a přírodní úkazy z časů čtvrtohor. Procházka touto stezkou trvá 3 - 4 hodiny.

Naučná stezka Bažantnice
Tříkilometrová naučná stezka začíná na okraji lesa, vlevo od silnice z Třebíče do Račerovic, do lesního komplexu Dolní Bažantnice. Stezka je kromě panelů doplněna i tabulkami, které seznamují s historií a ochranou lesů na Třebíčsku.

Hornická naučná stezka v Jihlavě
Stezka v lokalitě Jihlava - Lesnov má za cíl seznámit zájemce s historií dolování stříbra. Trasa začíná na stanici městského autobusu č. 5 Lesnov a končí u zastávky MHD ve Zborné. Stanoviště šestikilometrové trasy jsou zaměřena na ukázky pozůstatků hornické činnosti.

Naučná stezka Městské sady
Naučná stezka se nachází v Městských sadech v Pelhřimově a skládá se z 12 informačních tabulí rozmístěných v 2,5 km okruhu. Tabule upozorňují na rozmanitost a krásu přírody na Vysočině a zároveň podněcují zájem veřejnosti o stav životního prostředí. Součástí stezky bude i označení českými a latinskými názvy nejvzácnějších dřevin.

O prázdninách roku 2004 Pelhřimov rozšířil svoji turistickou nabídku o novou naučnou stezku - Stezku po stavebních slozích.

Výčet naučných stezek Vysočiny není kompletní. O dalších se dočtete v některém z následujících vydání TRAVELPROFI.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Naučná stezka
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 26.09.2004 v 21:24 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule