FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Kostelík sv. Prokopa [ Kostel nebo katedrála ]

Od středověku putovali pertoltičtí věřící za veškerými bohoslužbami do Mimoně. Po zrušení roboty, od 2. poloviny 19. století, došlo k prudkému rozvoji zemědělsví a řemesel a celkový vzestup požadavků na životní úroveň vedl zákonitě k šetření časem. Pravidelné docházení do mimoňského kostela se stávalo čím dál větší zátěží.
Přesto návštěva kostela byla důležitou součástí života všech rodin a tak byl již v roce 1850 založen fond pro stavbu větší kaple. Peněz však přibývalo pomalu, hlavně v důsledku válek a pro řadu neúrodných let v osmém desetiletí 19. století.

Až v roce 1906 vypracoval Max Wieden z Mimoně plán stavby a byla vybrána parcela. Obecní rada byla návrhem nadšena. Kostelíček byl znázorněn v historizujícím slohu gotiky a připomínal malý středověký zámek s věžičkami. V létě 1907 požádala obec o souhlas Okresní hejtmanství v České Lípě, 15. července 1907 byla stavba zahájena a již 17. listopadu 1908 byl kostelík slavnostně vysvěcen. Pojmenován byl po svatém Prokopu, patronu zemědělců, kterých byla ve vsi převaha. Jednotliví občané, spolky i farnosti z blízkého i vzdáleného okolí se podíleli na vnitřním zařízení a vybavení kaple.

S nástupem politických změn po roce 1948 byl kostelík uzavřen a chátral. Až po roce 1990,kdy se obec Pertoltice pod Ralskem oddělila od Mimoně a osamostatnila se, zasloužilo se nové zastupitelstvo o zrenovování kaple. Nemalými, několikasettisícovými náklady byla opravena střecha, vnější omítky i vnitřní zařízení. Na opravách se finančně podíleli sbírkou i rodáci, žijící v Německu. Nová okna s barevnými vitrážemi, skládanými do olova, vyrobila novoborská sklokeramická firma. V současné době se v kostelíku koná každoročně bohoslužba ke svátku sv.Prokopa(4.července), kterou zajišťuje mimoňská farnost.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://pertoltice.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 06.10.2004 v 12:33 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule