FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Hasiči [ Sdružení nebo spolek ]

Historie hasičského sboru Nivnice

Rok 1893 byl pro Nivnici velmi památný. Tenkrát se sešli naši předkové k poradě, jak čelit požárům v obci, která měla většinu stavení krytých doškovou střechou. Protože viděli, jak to jde v blízkém Uherském Brodě, rozhodli se založit hasičský sbor. Největší zásluhu na založení měl tehdejší starosta obce Štěpán Smetana č. 23, který se stal prvním předsedou sboru. Velký přítel sboru byl pan Veselý František, hostinský v Nivnici a zároveň poslanec Zemského sněmu. Zakládající členové byli:

Straňák Fr. č. 25
Mahdal Fr. č. 33
Smetana Št. č. 102
Bobčík J. č. 28
Bobčík J. č.171
Smetana František č. 123
Skyba Št. č. 60
Krchňáček Fr. č. 114
Hladiš Fr. č. 150
Marek J. č. 463
Bartek J. č. 380
Skyba Fr. č. 245
Mahdal J. č. 54
Kunčík V. č. 600
Straňák Fr.

Při založení se členové rozhodli, že zakoupí ruční hasící stříkačku, kterou ihned používali při požárech v obci. Období mezi světovými válkami bylo poznamenáno několika velkými požáry a živelnými pohromami. V roce 1934 byla slavnostně otevřena nová hasičská zbrojnice a předána nová motorová stříkačka. Taktéž byl předán a svěcen hasičský prapor. Členové sboru se pravidelně seznamovali s novou technikou. V roce 1950 bylo přiděleno krajskou správou nové požární vozidlo; to bylo nahrazeno v roce 1962 vozidlem TATRA 805. Taktéž nám byla přidělena nová motorová stříkačka PPS 12. V roce 1980 nám okresní inspekce přidělila cisternovou stříkačku CAS 25 RTHP, kterou používáme do dnešní doby.

Všichni členové hasičského sboru se seznamují s novou technikou a zdokonalují se v jejím používání. V roce 1993 se konalo stoleté výročí založení hasičského sboru v Nivnici. Hasiči připravili ukázky techniky, jak starodávné, tak nejnovější. Uskutečnil se den otevřených dveří požární zbrojnice s výstavou. Byl proveden ukázkový zásah bojové jednotky. V sále Beseda se uskutečnila společná večeře, kterou ukončila tradiční hodová veselice.

Hasiči se zúčastňují v rámci okrsku Uherský Brod soutěží v požárním sportu, kde se zdokonalují v teoretických a praktických dovednostech. V roce 1999 byla opravena hasičská zbrojnice a tak jsme získali nové prostory pro naši další činnost. Heslem všech hasičů je a bude 'Bohu ku cti, bližním ku pomoci.'

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Tomáš Kuča org. 56, 21.10.2004 v 14:38 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule