FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Nejstarší historie obce Lázně Libverda [ Historie (archivní dokument) ]

Jak již bylo uvedeno první zmínky o obci sahají do II. poloviny 14. století (1381 - urbář frýdlantského panství). Od té doby se objevují zprávy o léčivosti místního pramene. Díky velkému množství poutníků, kteří putovali z Lužice do mariánského poutního kostela v Hejnicích, byla Libverda známá v okolí již v 15. století. Vyvěrala zde "Boží voda", kterou se poutníci osvěžovali. Zpočátku byl pouze jeden pramen. Léčili se jím i slavní panovníci - saský kurfiřt August I. a vévoda Albrecht z Valdštejna, který trpěl syfilidou a nechával si léčivou vodu posílat tam, kde právě pobýval.

V polovině 16. století bylo v obci cca 40 usedlostí - 21 sedláků, 1 zahradník, 10 podruhů a 8 domkářů. Dále zde byl mlýn, pila a tři kovárny. Podle soupisu poddaných podle víry z roku 1651 žilo v obci 113 osob.

V roce 1771 proběhlo, stejně jako v jiných obcích, číslování domů. Číslo jedna většinou připadlo hospodě. V obci v tu dobu bylo 68 domů. Do roku 1786 stoupl počet na 78. Pomalu začínal rozvoj obce a to díky léčivým pramenům.

Po smrti hraběte Filipa Josefa Gallase v roce 1757 je ustanoven za dědice frýdlantského panství jeho synovec Kristián Filip Clam s podmínkou, že on i jeho potomci připojí ke svému jménu také jméno Gallas a budou užívat také Gallasovský erb. Tak vzniká nová rodová větev Clam-Gallasů. Tento majitel frýdlantského panství je považován za zakladatele dnešních lázní.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.obeclibverda.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 02.11.2004 v 14:34 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule