FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Historie obcí Studenec a Zálesní Lhota [ Historie (archivní dokument) ]

Studenec a Zálesní Lhota jsou podhorské obce na svazích Stráže, melafýrového vrchu s nadmořskou výškou 630 m v podhůří Krkonoš. Tento vrch byl v raném středověku jedním ze strážných vrchů při zemské obchodní stezce a je připomínán v kronikách 11. století pod latinským názvem Custodius.

První historické zmínky o Studenci pocházejí z 2. poloviny 14. století, kdy patřil nedalekému hradu Levín. Na území dnešní obce leželo několik samostatných dvorů, které se spojily v jednu obec až v 18. století. K rozvoji obce dochází v 19. století v souvislosti s prudkým rozmachem domácí textilní výroby. Na počátku 20. století má obec 2500 obyvatel a v malých roubených chalupách pracuje 2000 tkalcovských stavů. Tato tradice vedla i ke vzniku významné studenecké firmy Fejfar Mládek (dnes Krkonošská tkalcovna) v roce 1910.

Dominantou obce je kostel sv. Jana Křtitele z roku 1868 s rekonstruovaným pseudorenesančním zámkem. K historickým památkám patří barokní sochy podél silnic a roubené krkonošské chalupy. K přírodním zvláštnostem patří výskyt araukaritů a českých polodrahokamů.

Obec má nyní 380 domů s 1.300 obyvateli a čilým podnikatelským ruchem. Návštěvníci obce především mohou využít velmi dobrých podmínek pro klidnou dovolenou s pestrou nabídkou sportovního využití.

Zálesní Lhota vznikla v 15. století v rámci německé kolonizace pohraničních oblastí. První obyvatelé se zabývali chovem dobytka v klidném a bezpečném údolí Lhoteckého potoku a na svazích Strážníku hledali stříbro.

Na počátku 20. století měla Zálesní Lhota 1300 obyvatel a patřila k největším Lhotám z více než 300 Lhot v České republice. K nejvýznamnějším rodákům patří herec a hudební skladatel Jiří Šlitr a olympijská medailistka v běhu na lyžích Květa Jeriová.

Dominantou současné obce se 400 obyvateli je kostel sv. Jana Nepomuckého z roku 1884. Obec obdobně jako Studenec nabízí návštěvníkům klidnou rekreaci včetně lyžařského vleku na svahu Strážníku.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 03.11.2004 v 11:04 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule