FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

NEUMANN Stanislav Kostka [ Osobnost ]

NEUMANN Stanislav Kostka (* 5. 6. 1875 Praha, + 28. 6. 1947 tamtéž) - český básník, publicista, prozaik, literární a výtvarný kritik.

Neumann se stal tvůrcem české socialistické poezie a po celý život představoval významnou kulturně politickou osobnost. Po studiu gymnázia v Praze navštěvoval obchodní akademii, ale školu nedokončil, stal se novinářem a později svobodným spisovatelem. Od roku 1893 přispíval do řady časopisů, pracoval jako redaktor a vydavatel. Aktivně se podílel na pokrokovém hnutí mládeže v 90. letech 19. století a v proslulém procesu s tzv. Omladinou byl odsouzen na 14 měsíců těžkého žaláře. Na konci století se přiklonil k anarchismu, kterému dal k dispozici vlastní časopis Nový kult, kolem něhož se sdružovali básníci-anarchisté: F. Šrámek, J. Mahen, K. Toman, F. Gellner ad.

Důležitý pro Neumannovu tvorbu byl následující desetiletý pobyt na Moravě, kde vytvořil proslulou sbírku české reflexívní lyriky Kniha lesů, vod a strání a sbírku tzv. civilizační poezie Nové zpěvy.

První světová válka, které se osobně účastnil, a revoluce v Rusku daly jeho aktivitě nový směr. Stal se v Československu jedním ze zakladatelů KSČ a v celém meziválečném období stál v čele mladé generace socialistických spisovatelů jako organizátor, ale i básník (Rudé zpěvy), publicista a kritik.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 09.11.2004 v 08:21 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule