FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

MAHEN Jiří [ Osobnost ]

MAHEN Jiří (* 12. 12. 1882 Čáslav, + 22. 5. 1939 Brno) - český spisovatel a dramatik.

Mahenovo umělecké dílo je bohaté nejen svou šířkou, ale především rozmanitostí použitých forem, výrazových prostředků, které silně odrážejí rozporuplnost a vnitřní neklid jeho osobnosti. Již od mládí používal řady pseudonymů: H. Lang, A. Dubský. Jeho vlastní jméno bylo Antonín Vančura (Jiří Mahen vznikl počeštěním původního pseudonymu Maheu, který byl inspirován jménem hrdiny Zolova románu).

Strýc spisovatele Vladimíra Vančury.
Jeho vstup do literatury proběhl ve znamení sociálního protestu a anarchistického buřičství, později se přiblížil dadaistickému a poetickému pojetí své tvorby.
Vystudoval filosofickou fakultu na pražské Univerzitě Karlově. Tři roky se živil jako středoškolský profesor, v letech 1910-19 pracoval v 'Lidových novinách'.
Od roku 1921 byl knihovníkem brněnské 'Městské knihovny'.
Krátce po zahájení nacistické okupace Československa spáchal sebevraždu.

Z básní jako nejvýraznější je nutno připomenout sbírku Plamínky a balady, v próze pak román Kamarádi svobody, řadu povídek a dvě knihy pohádek Co mi liška vyprávěla, Dvanáct pohádek. Nejvýznamnější je Mahenova tvorba dramatická, ať již ze současnosti, nebo historická témata - Ulička odvahy, Jánošík, Mrtvé moře. Vrcholem jsou hry Husa na provázku a Nasredin čili nedokonaná pomsta, jež jsou silně ovlivněny poetismem a přibližují se avantgardnímu divadlu.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 09.11.2004 v 08:22 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule