FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Poutní kostel Navštívení Panny Marie [ Poutní místo ]

Dřevěný poutní kostel na návrší proti zámku nechal vystavět na počátku 18. století hrabě František Eusebius z Oppersdorfu. Příliv poutníků ze Slezska, Moravy i Polska, vyvolaný zázraky před zdejší sochou Panny Marie, si vyžádal o půl století později stavbu nového velkého kostela. Vratislavský biskup Filip Gotthard Schaffgotsch pověřil vypracováním návrhu svého projektanta Bartoloměje Bittnera a sám pak jeden z nejkrásnějších kostelů Slezska v květnu 1759 vysvětil. Mohutné průčelí se dvěma věžemi je dominantou frýdecké části dvojměstí. Ozdobou interiéru je nádherný sloupový hlavní oltář s milostnou sochou Panny Marie pod baldachýnem ve tvaru koruny. Stavitel J. Schubert a sochař O. Schweigl jej vytvořili v devadesátých letech 18. století.

Nevelký, parkově upravený poutní areál s kostelem Navštívení Panny Marie a křížovou cestou je oázou v bezvýrazné novodobé zástavbě předměstí. Dotváří jej kaple Srdce Páně z druhé poloviny 19. století.

Pouti k Panně Marii Frýdecké se konají vždy v neděli po svátcích Navštívení (2. 7.), Nanebevzetí (15. 8.) a Narození (8. 9.) Panny Merie.




Literatura:

60 POUTNÍCH MÍST do kapsy
Petr Dvořáček
Ingrid Hanzlíková

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Poutní místo
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 08.03.2010 v 08:03 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule