FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Veltlínské červené rané [ Víno ]

/syn: Večerka, Frühroter Veltliner, Malvoisie Rosé, Malvoisie Rouge d,Italie, Roter Malvasier/

Říká se o ní, že pochází ze severní Itálie, kde se údajně nazývá Malvasia. Ve skutečnosti však se sladkou odrůdou Malvasia jižní Evropy (podle přísloví "sladké jako Malvaz") nemá nic společného. Tato odrůda k nám vlastně přišla z Rakouska, kde její pěstování podpořil někdejší ředitel vinařské školy v Klosterneuburgu u Vídně, Freiherr von Babo, podle kterého dostala přezdívku Babovina. Bývalo u nás více rozšířené pro vysokou úrodnost a ranost hlavně na jižní Moravě. Víno má sytější zlatožlutou barvu bez osobitého buketu, s nižším obsahem kyselin. Má širší, lahodnou, plnou extraktivní chuť, v příznivějších ročnících s přírodním zbytkovým cukrem. Dnes má víno z Večerky málo příznivců, protože nemá dlouhou životnost a brzy oxiduje. Je velmi dobré pro scelování s jinými tvrdšími víny do známkových vín, protože urychluje zrání směsí.

Gastronomické využití:
Hodí se k hutným polévkám a k masům s omáčkami, ke studené míse.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.ahaho.cz

Typ záznamu: Víno
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 24.02.2005 v 15:19 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule