FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Masopust v Krásné Lípě [ Lidové tradice ]

Folklorní soubor Lužičan
Masopust 2004
Masopustní průvod doplnila i staročeská zabijačka.

Novou masopustní tradici v roce 2004 založili členové folklorního souboru Lužičan. Namísto již zažitého masopustního průvodu městem se rozhodli zdejším lidem přiblížit atmosféru při zabijačce, která stejně jako průvod s hudbou a písněmi k masopustu patří.
"Dříve jsme obcházeli město a zastavovali u jednotlivých domů, kde jsme zazpívali a zatancovali.V loňském roce jsme se rozhodli tuto tradici přerušit a místní lidi jsme pozvali na zabijačkové hody." vysvětlila vedoucí souboru Lužičan Naďa Semelková. Ale protože zdejším lidem masopustní průvod masek chyběl, rozhodli se členové souboru k němu opět vrátit.
Letos si řezník Miroslav Suchoman musel poradit se sto čtrnáct kilogramů vážícím prasetem a pro všechny, kteří přišli okouknout, jak taková pravá staročeská zabíjačka
vlastně probíhá, přichystal nejen očekávaný ovar, ale i černou polévku a samozřejmě nechyběl ani guláš.
"Musím říci, že se masopustní oslava skutečně vydařila, neboť jsme se bavili prakticky až do nedělního rána." pochvalovala si vedoucí souboru.
Masopust v Krásné Lípě má již šestnáctiletou tradici a patří mezi nejdéle udržované tradice ve městě.
Jiří Semelka, soubor Lužičan z Krásné Lípy
Lužičan, folklorní soubor
Masopust 2006

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.krasna.lipa.cz

Typ záznamu: Lidové tradice
AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 10.03.2006 v 17:38 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule