FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Chvalíkovice [ Město nebo obec ]

Obec Chvalíkovice leží na území historického opavského Slezska asi 6 km jižně od města Opavy. Je přivrácena k severu, rozkládá se v místě přechodu předhůří Nízkého Jeseníku do údolní roviny kolem řeky Moravice.
Obec s asi 650 obyvateli a katastrálním územím asi 4,5 km2 nemá žádné osady. Leží v nadmořské výšce 290 až 350 metrů.
První zmínky o Chvalíkovicích pochází z roku 1433, kdy patřily pod hradecké panství. jako vrchnost se později střídali faráři z Opavy a Hradce. Obec je spádována na Opavu, ale historické vazby má také k Hradci nad Moravicí, do jehož farnosti přísluší a kde má i hřbitov.
Fakticky jedinou stavební kulturní památkou je kaple sv. Archanděla Michaela z 19. století. V obci se zachoval zvyk vodění medvěda na konci masopustu a udržuje se tradice slavnostního táboráku na oslavu výročí osvobození obce. Mezi nejnavštěvovanější místa v obci patří moderní kuželna v sokolovně s přilehlou restaurací, nově otevřená restaurace a kavárna U Golema, trojice rybníků na horním konci obce.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.chvalikovice.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 25.10.2021 v 00:18 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule