FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Portmoneum - Muzeum J. Váchala [ Muzeum ]

PORTMONEUM - Muzeum J. Váchala

Dům Josefa Portmana vymalovaný nástěnnými malbami přítele Josefa Váchala (mj. autora Kravavého románu, který je vyobrazen ve sgrafitech na domě knihkupectví Paseka). V malbách, které jsou takřka všude - na stěnách, stropech, lavici, truhlicích,... je zřetelná rozmanitost námětů a malířských stylů. Historie musea Josefa Váchala v Litomyšli začíná v letech dvacátých, kdy se Josef Portman rozhoduje nechat si vymalovat svůj dům nástěnnými malbami svého přítele Josefa Váchala.
Na jaře roku 1991 je zchátralý Portmanův dům odkoupen nakladatelstvím Paseka a začínají rozsáhlé restaurátorské práce a rekonstrukce celého domu, které trvají bezmála dva roky. Úspěch celé akce vrcholí 26. června roku 1993 slavnostním otevřením musea, které bylo na paměť obou přátel nazváno Portmoneum.

Adresa:
Térezy Novákové 75, tel.: 461 612 020

Otevřeno: V. - IX. Út-Ne
Kontakt na provozovatele: Lenka Kruisová, Nakladatelství Paseka, litomysl@paseka.cz

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.portmoneum.cz

Typ záznamu: Muzeum
AKTUALIZACE: Jan MATOUŠ (TO 29) org. 2, 17.11.2005 v 08:37 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule