FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

KOSTEL NANEBEVZETÍ PANNY MARIE [ Kostel nebo katedrála ]

Kostel byl v Martinicích založen pány z Martinic v druhé polovině 13. století. Objevuje se v listině z roku 1350 mezi farními kostely v děkanátu Benešovském, roku 1384 odvedl 15 grošů poloročního desátku králi. Jeho donátory byli stále pánové z Martinic. Po smrti faráře Odolena byl na doporučení patrona rytíře Jana z Martinic potvrzen dne 9.2. 1369 jako kněz Bohuslav. Po jeho brzké smrti dne 5.12. 1369 byl potvrzen na jeho místo kněz Jakub z Radovi a po něm dne 29.3. 1373 kněz Přibík, kanovník Karlštejnský. Rytíř Jan z Martinic založil krátce před smrtí listinou danou od 11.6. 1400 nové kaplanství při farním kostele v Martinicích blíž k tvrzi Vranovské. Roku 1415 podepsal Aleš z Martinic stěžovací list ke sněmu Kostnickému.


Kostel Nanebevzetí P. Marie je raně gotický z 1. poloviny 13. stol. Je postaven jako jednolodní stavba s obdélným s hranolovým presbytářem v šíři lodi, s obdélnou sakristií po jeho severní straně a s čtvercovou předsíní po jižní straně lodi. Původní kružba je zachována pouze v okně na severní straně presbytáře, na jižní straně lodi původní hrotově profilovaný portál. Západní portál je raně barokní. Presbytář i loď jsou sklenuty křížovanou valenou klenbou, západní pole lodi je valeně sklenuto s lunetami. Kruchta je dřevěná.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Václav Pošmurný (TO 03) org. 114, 19.11.2005 v 10:53 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule