FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Výlet Nový Jičín - Příbor [ Turistický produkt ]

Příbor panoramaticky
Výlet Nový Jičín - Příbor (13 km)
Z Nového Jičína se vydáme přes Libhošť do cíle našeho výletu, do města Příbor.

Libhošť je místní částí města Nový Jičín a leží mezi Novým Jičínem a Příborem v údolí mezi svahy Libhošťské hůrky a Břehy. První písemná zmínka o Libhošti je z roku 1481.

Město Příbor je jedním z nejstarších měst severovýchodní Moravy. První písemná zmínka o něm pochází z roku 1251. Rozkládá se na obou březích řeky Lubiny. Je lemováno ze tří stran krásnou scenérii předhůří Beskyd s vyhlídkou na Štramberskou trúbu, Hukvaldy a staroslavný Radhošt. Město se může pochlubit bohatou historií.

Příbor je rodištěm a působištěm významných osobností, které jej proslavily. Se svou matkou zde žil a navštěvoval farní školu sv. Jan Sarkander. Na nižším gymnáziu studoval a pak jedenáct let působit jako kaplan pozdější arcibiskup Antonín Cyril Stojan. Narodil se zde historik, zakladatel moravského místopisu Řehoř Wolný, filozof a národní buditel Bonifác Buzek, akademický sochař František Juráň, spisovatel Josef Kresta a další.

Nejvýznamnějším příborským rodákem je Prof. Mudr. Sigmund Freud, světoznámý lékař, zakladatel psychoanalýzy. V Příboře prožil svá nejranější dětská léta. Najdeme zde také jeho Rodný dům, na jehož pravé straně východního průčelí je umístěna broznová pamětní deska.
V tomto domě najdeme muzeum s ojedinělou expozicí, která Vám představí Sigmunda Freuda jako milovníka humoru, sběratele vtipů a autora mnoha citátů.

Za návštěvu bezpochyby stojí také Muzeum a pamětní síň Sigmunda Freuda.
Je zde stálá výstava, která vás provede dějinami města Příbora od jeho založení Přemyslem Otakarem II. v roce 1251 až do současnosti. Od roku 1969 je muzeum obohaceno o pamětní síň příborského rodáka Dr. Sigmunda Freuda, slavného zakladatele psychoanalýzy.


Kolekce panoramatických pohledů na město Příbor

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Turistický produkt
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 04.10.2006 v 10:26 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule