FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

HORNÍ A DOLNÍ BAŠTA [ Turistická trasa ]

Délka trasy: 1,1 km, čas: cca 35 min.

Nejzachovalejší a nejcennější část městské památkové rezervace. Nejvíce roubených domů vedených v seznamu památek. Štramberské předměstí a podhradí se rozrůstalo již v 16. století. Dnešní dochované sruby jsou vesměs z 2. pol. 18. stolení a 1. pol. 19. století. S osídlováním předměstí valašskými pastevci začal nový způsob výstavby domů valašského typu. Lidoví stavitelé dovedli těmi nejjednoduššími prostředky vytvořit dokonalou harmonii obydlí s okolím. Svou rázovitostí a uspořádáním vytvářejí roubené domy na Horní Baště ojedinělý celek, který je zachovaným obrazem, jak v minulosti dřevěná předměstí a podhradí vypadala. Z těchto důvodů byl Štramberk vyhlášen městskou památkou rezervací (1969).
Je zde zachovaná půlkruhová bašta městského opevnění z konce 15. století. Na Horní Baště je jedna z kapliček křížové cesty.
U konce Horní Bašty se spustíme doleva spojnicí ke zdravotnímu středisku na Dolní Baštu, po které se vrátíme na Náměstí (Dolní Bašta je souběžnou ulicí s Horní Baštou). I zde nás mohou zaujmout opravené dřevěnice, které byly renovovány v souladu s Programem regenerace Ministerstva kultury ČR.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: Eva Torčíková (Beskydy-Valašsko, a.c.r.) org. 132, 12.10.2006 v 14:55 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule