FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Den poté [ Socha, sousoší nebo plastika ]

Den poté

2019 Den poté - Památník bělotínským obětem nesvobody z let 1948 - 1989. Plastika akademického sochaře Michala Moravce by měla připomínat opravdu neslavnou éru - být mementem. Perzekuce, věznění i faktická vražda - to byl Bělotín let 1948 až 1989. Ať už se to někomu líbí nebo ne - byl. A vůbec ne pouze v období tzv. stalinismu. Životy devastující nenávist, malost a zloba fungovaly až do onoho zmiňovaného 17. listopadu 1989 a bohužel nějaký čas i po něm.
Jak pojmenovat nesvobodu a její oběti? „Kříž, ze kterého už i tělo Krista servali a zbyly jen otvory po jeho hřebech a čekající havrani, aby hodovali na mršinách.“ jsou autorovým vysvětlením obsahu plastiky.
Možná moc syrové, ale mrazivě pravdivé. Ano, jsme řadě našich občanů té doby dlužni následujících několik slov - TO SE JIŽ NIKDY NESMÍ STÁT!!! Doba sice byla nelehká, ale oni byli našimi sousedy a nás naše apatie či alibismus k tomu, co se dělo, neomlouvá. Nic již nespravíme, tedy je alespoň vzpomeňme a přejme klid - většina již není mezi živými.
Co se vlastně stalo? Vražda (Útěk skupiny mladých mužů z Bělotína na Západ - Sborník Státního okresního archivu Přerov 2017), žaláře a konfiskace majetku, nucené práce v uranových dolech, nucené vstupy do KSČ pod pohrůžkou komunistických lágrů, soudy a zákazy pobytů v obci, práce u PTP, nucené vstupy do JZD s ukradením majetku, zákazy volby povolání, emigrace, odebrání cestovních pasů, zákazy studia atd. atd.
Slova: „Pamatuj, že i ve tvé obci byli lidé v době nesvobody perzekuováni, vězněni i vražděni“ vytesaná do žulového schodu kříže nechť s kamennou tvrdostí zní všem našim občanům bez ohledu, jak dlouho v obci žijí, neboť reálná svoboda s nesvobodou spolu po tisíciletí bojují stejně tvrdě jako pohádkové dobro se zlem.
Odkazem do lepších časů nechť jsou nám slova ThDr. Jaroslava Studeného, která pronesl v roce 1990 při příležitosti udělení čestného občanství obce: „Vidím Vás tady, Vás, kteří jste mě udali, ale já se na Vás nezlobím“.

Umístění: Na bělotínském kostelním návrší vlevo od farního kostela sv. Jiří.

Odhaleno a vysvěceno: 17.11.2019

Den poté

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Petr Svoboda (Infomorava.cz) org. 56, 21.11.2019 v 07:38 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule